„Să facă ordine, mâncare, masaje bărbaților. Să zâmbească mereu!”. Oficialii dintr-un oraș japonez le cer scuze locuitorilor după ce le-au învățat pe femei cum să se comporte cu soții lor

Japonia
Japonia
28 iulie 2023, 15:50

Primarul a punctat acum că fluturașii „nu erau în concordanță cu sentimentele femeilor însărcinate, ale mamelor fertile și ale altor persoane implicate în creșterea copiilor și au provocat sentimente neplăcute pentru mulți oameni”. Yukihiro Hiratani a dat asigurări că pliantele nu vor mai fi distribuite, deoarece „conțin expresii care promovează atitudini și practici ce stereotipează rolurile de gen”.

Mesajele de pe fluturașii transmiși populației au rezultat după un sondaj făcut din 2017. „Există diferențe în felul în care bărbații și femeile simt și gândesc. Unul dintre motivele pentru aceasta este diferența structurală a creierului bărbaților și femeilor. Se știe că bărbații acționează pe baza teoriilor, în timp ce femeile acționează pe baza emoțiilor”, se poate citi într-unul dintre pliante. Pe altul scrie: „Lucrul important este să înțelegem diferențele și să împărțim bine rolurile”. În plus, soților și proaspeților tați le place să li se mulțumească pentru îndeplinirea sarcinilor de bază, cum ar fi spălarea vaselor, schimbarea scutecelor și ținerea copilului lor. Soțiile își pot irita soții dacă sunt „ocupate să aibă grijă de copil și să nu facă treburi”, spunea fluturașul, sfătuind femeile să nu „devină frustrate fără motiv”.

S-a concluzionat că există multe lucruri pe care proaspetele mame le pot face pentru a-și mulțumi soții, inclusiv să le ofere masaje, să-și pregătească prânzul în fiecare zi, să se ocupe de îngrijirea copiilor și de treburile casnice, să îi întâmpine cu „bun venit acasă” și să aibă mereu „un zâmbet pe față.”

Presa a sancționat pliantele, iar localnicii s-au revoltat pe rețelele sociale. „Este destul de rău că autoritățile locale transmit ideea că îngrijirea copiilor este treaba mamei și că asistența unui tată terț o va ajuta pe mamă. Aș dori ca autoritățile locale să crească conștientizarea faptului că tații sunt, de asemenea, actori principali în îngrijirea copiilor”, a scris o persoană pe Twitter. „Stresul este inamicul în timpul sarcinii, așa că de ce anume atacă doar femeile?” a scris o altă persoană, subliniind că nașterea are un efect grav asupra corpului femeilor. „O scrisoare de la o mamă cu experiență către un proaspăt tată ar fi probabil de o sută de milioane de ori mai utilă”.

Alți internauți cred că, oricât de misogini sunt fluturașii, mesajele transmise reprezintă realitatea normelor de gen învechite ale Japoniei și povara inegală impusă femeilor, acesta fiind și unul dintre motivele care stau la baza scăderii ratei natalității în Japonia.

Japonia rămâne o societate în mare parte patriarhală, conservatoare, care s-a clasat pe locul 125 din 146 de țări în cel mai recent indice global al diferențelor de gen al Forumului Economic Mondial.

Egalitatea de gen a Japoniei în politică este „una dintre cele mai scăzute din lume”, femeile reprezentând doar 10% din locurile în parlament, potrivit raportului. Și în timp ce numărul femeilor din forța de muncă a crescut în ultimii ani, acestea reprezintă doar 12,9% din funcțiile de conducere, comparativ cu 41% în Statele Unite și 43% în Suedia, potrivit raportului.

Între timp, problemele structurale îi împiedică încă pe mulți bărbați și femei care lucrează să echilibreze cariera cu viața de familie. Mamele își sacrifică adesea locurile de muncă pentru a-și îngriji copiii. Chiar și cei care se întorc la muncă se pot confrunta cu salarii mai mici sau se pot bloca pe scara carierei, spun experții. Autoritățile au încercat să-i împingă pe tați să își asume un rol mai activ în îngrijirea copiilor, dar experții spun că mulți bărbați sunt prea speriați să-și ia concediu de paternitate din cauza potențialelor repercusiuni.

Articol de Arina Delcea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă