S.O.S pe piața editorială din Marea Britanie. Autoare: Veniturile îngrozitor de mici fac din scrisul cărților o carieră pentru câteva elite

„Să scriu cărți a fost marea bucurie a vieții mele, dar mă tem că treaba asta devine o carieră pentru câteva elite”, atrage atenția scriitoarea Joanne Harris într-un editorial din The Guardian.

08 Decembrie 2022, 14:54 (actualizat 08 Decembrie 2022, 14:57) Știrile TVR |
S.O.S pe piața editorială din Marea Britanie / FOTO: Shiromani Kant/ Unsplash

Joanne Harris este autoarea mai multor romane, printre care „A Narrow Door” și „Chocolat”, și este președinta comitetului de conducere al Societății Autorilor.

Redăm argumentele scriitoarei.

***

Mi-am făcut o carieră din a fi autor. A fost un mare privilegiu să pot face acest lucru. Dar sunt profund întristată de faptul că meseria pe care o iubesc a devenit inaccesibilă și nesustenabilă pentru alții - și din ce în ce mai mult dominată de noroc.

Nu mă refer la norocul care joacă un rol în procesul de scriere sau în a ne aduce opera în fața agentului potrivit sau a editorului potrivit la momentul potrivit. Vorbesc despre norocul care vine mai târziu, după ce lucrarea noastră a fost semnată și contractată, iar noi ne-am câștigat drumul spre statutul de autor profesionist. Conform celei de-a patra runde majore de cercetare a Societății de Licențiere și Colectare a Autorilor (ALCS), publicată marți, atunci intervine adevăratul noroc.

Veniturile scriitorilor au scăzut vertiginos - femeile, autorii de culoare și cei de rasă mixtă fiind cei mai afectați.

Ajungem în ceea ce ne-am imaginat că va fi inima creativă a unei industrii, dar se dovedește a fi o cameră plină de aparate de joc. Unii dintre noi sunt suficient de norocoși să alimenteze aparatul potrivit la momentul potrivit și să câștige jackpoturi de diferite dimensiuni. Alții își aduc propriul noroc în cameră - își permit să alimenteze sloturile indiferent de ceea ce primesc în schimb. Dar ce se întâmplă cu toți ceilalți? Cine își poate permite în mod cinstit să rămână?

Problema cu norocul este că nu este o bază de încredere pentru o profesie. Și nici nu este un mod fiabil de a conduce o industrie. Și totuși, iată-ne aici.

În 2006, când ALCS a realizat primul sondaj privind veniturile autorilor, a constatat că venitul mediu al unui autor independent cu normă întreagă era de 12.330 de lire. În 2022 - un an în care mai multe edituri au înregistrat profituri record, în timp ce liber-profesioniștii din toate profesiile încă se resimt de pe urma impactului Covid-19, Brexit și creșterea costurilor de trai - venitul mediu cu normă întreagă a scăzut la 7.000 de lire sterline. Aceasta este o scădere de peste 60% atunci când se ia în considerare inflația.

Există, de asemenea, un noroc mai îngrijorător, granular, în joc. Diferența de remunerare între femei și bărbați se înrăutățește - bărbații câștigă cu 41% mai mult decât femeile (față de 33% în urmă cu cinci ani). Plățile pentru autorii de culoare și cei cu moștenire mixtă sunt cu 51% mai mici decât pentru autorii albi. Autorii tineri câștigă mai puțin, la fel ca și cei mai în vârstă. Mai puțini autori decât oricând primesc avansuri, iar grupurile de autori care, din punct de vedere statistic, au mai puține șanse de a se putea întreține prin alte mijloace câștigă o parte și mai puțin accesibilă.

Oamenii sunt plătiți cu mai puțin de jumătate din salariul de subzistență pentru munca lor creativă. ALCS indică acest lucru ca dovadă a unei tendințe globale de „devalorizare a muncii creative”. Sunt de acord - o vedem peste tot: în apelurile la muncă gratuită, în inițiativele de a oferi acces liber și neîngrădit la munca de creație, în modelele de abonament în masă concepute pentru a servi corporațiilor în detrimentul creatorilor.

Raportul arată o scădere a proporției de autori cu normă întreagă de la 40% dintre cei chestionați în 2006 la doar 19% în prezent. Acest lucru arată că nu ne putem baza în continuare pe presupunerea că oamenii vor găsi bani din altă parte pentru a-și susține activitatea de scriitor: mulți dintre ei părăsesc profesia.

La Societatea Autorilor, suntem foarte îngrijorați în legătură cu ceea ce înseamnă acest lucru pentru viitorul câștigării unui trai ca autor. Oferim zilnic sprijin scriitorilor, ilustratorilor și traducătorilor pentru a negocia condiții contractuale mai bune sau pentru a evita tocmelile proaste, pentru a-i educa în ceea ce privește practicile de afaceri și autopromovarea și pentru a le oferi abilitățile și cunoștințele necesare pentru a naviga într-o industrie complexă. Îi împuternicim, acolo unde este posibil, să elimine norocul din ecuație și să îl înlocuiască cu simțul afacerilor.

Dar nu putem elimina toate aspectele. Pe baza constatărilor ALCS, simțul comercial, de unul singur, nu-i va permite unui autor să își susțină cariera. Este probabil ca acest raport să-i descurajeze pe unii potențiali autori din a urma o carieră creativă. Alții, deja pe cai, probabil că analizează alte opțiuni și, pe baza concluziilor raportului, mă tem că, dintre vocile pe care le pierdem, este foarte probabil ca acestea să fie cele pe care avem cea mai mare nevoie să le auzim.

Scrisul ca profesie devine inaccesibil și nesustenabil pentru prea mulți. Trebuie să începem să vedem contracte cu o plată echitabilă, avansuri mai mari, condiții de plată mai bune, un control mai bun al drepturilor și o contabilitate mai clară, așa cum am cerut în campania Societății Autorilor Creatori.

Cititorii apreciază o gamă largă de cărți și autori. Cei mai mulți dintre noi nu doresc ca alegerea noastră să fie limitată la o mică selecție de cărți scrise de o gamă restrânsă de autori, așa că trebuie să facem din această profesie una viabilă pentru toată lumea.

Având în vedere că 10% dintre cei mai buni autori câștigă în prezent aproximativ 47% din toate veniturile autorilor, este timpul să împărțim banii mai echitabil pentru a ne asigura că creatorii - oamenii a căror muncă face posibilă industria - nu sunt lăsați să se bazeze pe noroc.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI