S-au împlinit 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Caraiman. Prima transmisiune TV în direct de la o altitudine de aproape 2.300 de metri

15 septembrie 2018, 19:54

Imnul național a răsunat sâmbătă peste tot platoul Munților Bucegi. Câteva minute mai târziu, Nicolae Voiculeț, ambasadorul Centenarului, a făcut cu naiul lui și mai înălțător momentul.

Crucea Eroilor Neamului a fost ridicată din dorința înaintașilor Majestății Sale Margareta, Regele Ferdinand și Regina Maria, la aproape un deceniu de la Primul Război Mondial.

Acum, la 90 de ani, s-a încercat o reconstituire a acelui moment.

În timpul ceremoniei, Majestatea Sa Margareta s-a simțit rău. Medicii militari au venit să-i acorde asistență, dar nu a fost nevoie. Custodele Coroanei a plecat de acolo cu elicopterul fostului primar din Bușteni ca să evite terenul accidentat de pe munte.

Retragerea militarilor a pus punct întregii manifestări.

Considerată cel mai înalt monument din lume de pe un vârf montan, Crucea a fost afectată de trecerea timpului, dar și de turiști certați cu bunul simț. Monumentul va intra în reparații capitale, care vor costa aproape 20 de milioane de lei.

Într-o ediție specială, TVR a trasmis în direct evenimentul, primul din România realizat de la peste 2.000 de metri altitudine.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite