S-au împlinit 28 de ani de la România – Argentina 3-2. Meciul „generației de aur” este considerat unul dintre cele mai frumoase de la Cupa Mondială

4 iulie 2022, 09:55

Cu Anghel Iordănescu pe banca tehnică, România începea cu victorie grupa de la Campionatul Mondial, câștigând în fața Columbiei cu  3 – 1.  A urmat o înfrângere dureroasă în fața Elveției, dar am în ultimul joc din grupă obțineam o victorie în fața gazdelor, prin golul lui Dan Petrescu.

În optimi, România dădea peste Argentina. Chiar dacă veneau fără Maradona, depistat pozitiv cu efedrină și suspendat, sud-americanii aveau o cotă mai bună decât tricolorii, de la care lipsea vârful de lance, Răducioiu.

Dar românii au jucat incredibil. Hagi și Ilie Dumitrescu au dat o lecție de fotbal „pumelor”, care îi aveau în teren pe Batistuta și Simeone.

Golurile de generic ale lui Ilie, pasele milimetrice ale „Regelui” și golul marcat de acesta cu piciorul drept au intrat în istoria fotbalului românesc, fiind doar câteva dintre zecile de momente care au construit o generație căreia românii i-au spus „Generația de Aur”.

 

 

România ajungea astfel în sferturi la Campionatul Mondial, acolo unde avea să fie eliminată de naționala Suediei la loviturile de departajare.

Echipa României în victoria cu Argentina:

Florin Prunea – Dan Petrescu – Daniel Prodan – Miodrag Belodedici – Gheorghe Popescu – Tibor Selymes- Gheorghe Mihali – Ioan Lupescu – Dorinel Munteanu – Gheorghe Hagi – Ilie Dumitrescu. Au mai intrat  Constantin Gâlcă și Corneliu Papură.

Jurnalistul Craig McCracken de la  publicația britanică The Guardian consideră că meciul România – Argentina din SUA 1994 este cel mai frumos din istoria Cupelor Mondiale.

„Întrebați o mie de fani care este cel mai mare meci pe care l-au văzut în viața lor și fiți pregătiți pentru o mie de răspunsuri diferite – niciunul cel corect. Există doar un răspuns rezonabil, rațional. Această distincție specială ar trebui să i se acorde fără echivoc meciului de la Cupa Mondială din 1994 dintre România și Argentina” – scria  Craig McCracken în 2018 în „The Guardian”.

CITEȘTE ȘI The Guardian: Cel mai frumos meci de fotbal de la un Campionat Mondial? România – Argentina 3 – 2, în SUA, ‘94

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite