S-a împlinit visul regizoarei Chris Simion Mercurian. A fost pusă prima cărămidă la Teatrul Independent „Griviţa 53”

1 martie 2023, 21:01

S-a împlinit visul regizoarei Chris Simion Mercurian. În 2016 a vândut casa bunicii sale şi a cumpărat o alta în Bucureşti, pe Calea Griviţei, la numărul 53, pentru a ridica acolo un teatru independent.

”Teatrul va avea două săli, sala principală 150 de locuri, cu scena de 7 pe 7. Sala secundară cu 100 de locuri, foaierul va fi dedicat artelor, spațiu expozițional, vom avea o bibliotecă deschisă non-stop, un hub cultural”, a spus Chris Simion Mercurian, regizoare și fondatoarea Asociaţiei ” Griviţa 53″.

”Partea din sala principală va fi în acest spațiu, care va avea o înălțime de 8 metri, va fi o sală multifuncțională cu 140 de locuri, care va funcționa în stil arenă, iar peste ea avem o sală de repetiții”, a spus Tiberiu Mercurian, cofondator Asociaţia „Griviţa 53”.

Chris Simion Mercurian s-a luptat şase ani să ajungă aici. Nu a renunţat, în ciuda obstacolelor, a birocraţiei şi a faptului că , între timp, s-a luptat şi cu un cancer, căruia i-a supravieţuit. I s-au alăturat personalităţi şi oameni simpli care au cumpărat mărţişoare şi cărămizi pentru a strânge fondurile necesare construirii teatrului.

S-au strâns peste 450 de mii de euro, iar proiectul a câştigat şi o finanţare de două milioane de euro din fondurile norvegiene. Între timp, materialele de construcţii s-au scumpit şi mai este nevoie de 700 de mii de euro. Oamenii mai pot cumpăra, simbolic, cu 53 de euro, câte o cărămidă şi vor deveni ctitori ai teatrului.

”Suntem în foaierul teatrului. Aici, pe pereți, va fi numele tuturor ctitorilor care au crezut în această inițiativă și au contribuit. Mulțumesc lui Dumnezeu şi tuturor oamenilor care, fiecare, a pus cărămida lui”, a mai adăugat Chris Simion Mercurian.

”Din fericire, avem la unitatea de proiect, o rezervă de 4 milioane de euro care va compensa creșterile de preţuri”, menționează Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

„Griviţa 53” va fi un teatru fără actori angajaţi, dar care se bucură de susţinerea lor totală.

”Eu sunt cu Chris de când a debutat visul acesta și se jucau primele spectacole la Lăptărie, un vis devenit realitate”, a mărturisit actrița Antoaneta Cojocaru.

Construcţia teatrului trebuie să se încheie în aprilie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite