S-a aprins Lumina Sfântă la Ierusalim! Biserica Sfântului Mormânt a fost plină de credincioși

1 mai 2021, 14:08

E o minune care se repetă an de an, de aproape 20 de veacuri. Mormântul Sfânt este controlat încă din noaptea din Vinerea Mare, după prohod, de către câțiva polițiști civili necreștini – un arab, un turc și o persoană desemnată de statul Israel.

Ei verifică toate obiectele din interior să nu aibă vreo sursă de foc, verifică lespedea Sfântului Mormânt și controlează corporal pe arhiereul grec care presară vată pe mormint. Apoi se sting toate luminile și se sigilează ușa cu două peceți mari, benzi de pânză albă cu ceară și sigilii la capete, în formă de X. Iar gardienii rămân de pază la ușa Mormântului Sfânt, până când se aprinde Lumina Sfântă.

De la Ierusalim, Lumina pleacă în toate țările creșțin-ortodoxe.

În biserică, credincioșii stau cu felinarele speciale în mâini să ducă acasă Lumina. Cei mai mulți au câte un mănunchi de 33 de lumânări albe, legate între ele, pe care este imprimată icoana Învierii Domnului. Acest mănunchi simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Mântuitorul pe pământ.

Spre deosebire de anul trecut, la debutul pandemiei, Biserica Sfântului Mormânt a fost plină de credincioși. Autoritățile au permis acest lucru pe fondul amplei campanii de vaccinare din Israel, iar atmosfera în preajma Mormântului Sfânt a fost una de adevărată sărbătoare.

Anul trecut, lumina s-a pogorât într-o biserică aproape goală din cauza pandemiei. Acum mii de oameni au mers la Ierusalim chiar dacă au lipsit pelerinii străini, pentru că Israelul încă nu și-a redeschis granițele.

În această noapte, vom asista împreună, la Sărbătoarea Învierii Domnului și vom spune, toți, Hristos a Înviat!

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim și va ajunge în România în jurul orei 19.00. Jurnalistul TVR Dragoș Porojnicu, cu mai multe informații.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite