S-a amânat rectificarea bugetară. Consiliul Fiscal a dat aviz favorabil cu unele observații

Guvernul a amânat aprobarea primei rectificări bugetare din acest an. Proiectul prevede tăieri de bugete pentru Educaţie, Fonduri Europene, Cercetare, Agricultură și Transporturi și a fost avizat de Consiliul Fiscal şi de cel Economic şi Social. Mai are de aşteptat însă ordonanţa care urma să aducă bani la buget prin introducerea taxei pentru sucurile cu zahăr.

08 August 2019, 14:15 (actualizat 08 August 2019, 18:58) |
Rectificarea bugetară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat la începutul ședinței de guvern că este o rectificare pozitivă, prin care se asigură plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta.

De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare. Departamentul pentru Investiții, implementat de curând, are în desfășurare 12 lucrări de anvergura, a subliniat Viorica Dăncilă.

Consiliul Fiscal a arătat că are rezerve față de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistență socială și cele cu achizițiile de bunuri şi servicii.

De asemenea, atrage atenția că persistă riscurile ca România să nu se încadreze în ţintele de deficit bugetar. Guvernanţii subestimează unele cheltuieli și se bazează pe venituri nesigure. Fără alte măsuri compensatorii, la finalul anului deficitul bugetar va ajunge în intervalul 3,4% - 3,7% din PIB, estimează Consiliul Fiscal.

Și guvernatorul BNR vorbește despre un buget foarte tensionat. Un procent foarte mare este folosit doar pentru plata pensiilor sau a salariilor.

Reprezentanții sindicatelor, patronatelor și ai societății civile au amânat o decizie în privința ordonanței care conține taxarea suplimentară a băuturilor cu zahăr, a țigărilor și reducerea unor cheltuieli.

Finanţele susţin că deficitul bugetar va rămâne la sub 3% din PIB.

Rectificarea bugetară propusă de guvern se bazează pe o creştere a veniturilor de aproape 4 miliarde de lei. Mare parte din bani ar trebui să fie colectaţi de ANAF, în urma amnistiei fiscale recent aprobate, dar şi prin campania de controale începute în august.

Finanțele se bazează, în parte, pe măsurile noi: 320 de milioane de lei ar urma să strângă, în 4 luni, din taxarea răcoritoarelor cu mult zahăr, încă 160 de milioane din creșterea accizei la țigări și 22 de milioane din introducerea contribuțiilor sociale pe tichetele cadou.

Și opoziția consideră nerealiste datele care stau la baza rectificării.

Bugetele Educației, Fondurilor Europene, Cercetării, Agriculturii și Transporturilor sunt reduse prin proiectul de rectificare, dar cresc sumele pentru autoritățile locale și pentru Ministerul Muncii.

Guvernul şi-a propus iniţial să aprobe rectificarea la finalul lunii iulie sau în prima săptămână din august.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI