S. Grindeanu: Nu-mi dau demisia. I-am propus domnului Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. N-am văzut că s-a întâmplat

Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri seară, după ce conducerea PSD a decis să-i retragă sprijinul politic, că nu-și dă demisia din funcție. "Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte", a spus primul ministru, în declarațiile sale de la Palatul Victoria. El a spus că la ședința CEx i s-au propus mai multe funcții la conducerea unor instituții ale statului, chiar și funcții într-un viitor guvern, doar ca să demisioneze, însă a refuzat. Grindeanu a spus că va demisiona atunci când președintele Iohannis va spune că numește un premier tot de la PSD.

14 Iunie 2017, 21:37 (actualizat 15 Iunie 2017, 01:25) |
Sorin Grindeanu: Nu demisionez!
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat miercuri seară că nu demisionează din funcție, așa cum i s-a cerut la ședința Comitetului Executiv al PSD. Grindeanu a spus că evaluarea cabinetului a fost incorectă și că i-a propus lui Liviu Dragnea "să își asume împreună acest presupus eșec", dar "n-a văzut că s-a întâmplat".

Declarațiile premierului pot fi urmărite integral, în secțiunea VIDEO.

Declarații Sorin Grindeanu:

VIDEO
Declarațiile lui Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria
-mulțumesc tuturor românilor pentru susținere, primarilor și membrilor PSD. Și românilor care mi-au trimis acele mesaje pe Facebook

-sunt în acest partid de 21 de ani. Și colegii mei din Timiș știu că le spuneam: PSD nu este PCF-ul nimănui, PSD nu este PCF-ul nici al lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, Stănescu și alții. Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care au muncit și care ne-au dus spre victorie. Și le mulțumesc lor pentru susținerea dată în atâția ani.

-le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută, care nu e prima. Dacă ne uităm în spate, au mai existat experiențe de acest tip. Știu de toate lucrurile care s-au întâmplat și înainte de CEx de aceea îmi cer scuze că și datorită acestei situații au trăit această experiență.

-l-am auzit mai devreme pe dl Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se termină cu retragerea sprijinului. Nu stau chiar așa. Inclusiv în această seară mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru.

-l-am auzit că n-ar fi vrut să plec, dar ar fi încercat să mă convingă să accept alte funcții.

-Nu-mi dau demisia. Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Acest guvern e Guvernul României, nu guvernul CEx-ului. Cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru

-îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal față de acele sute de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple și eu nu vreau ca, atât cât pot, ca alte scenarii să intre în discuție.

-demisia mea este momentul în care Iohannis va spune: Da, îl numesc premier pe dl sau pe dna X de la PSD. Și lucrul ăsta l-am anunțat în CEx

-am înțeles că eu sunt de vină pentru diverse lucruri anunțate de dl Darius Vâlcov în ședința CEx. Fac o precizare: nu mă agăț de acest scaun. Îmi dau demisia în acele condiții. Și sper ca această criză să se încheie cât mai rapid.

-revin la celebrele măsuri. Am văzut vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017. Am înțeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri cu termen în 2018

-iată o măsură care în analiza dlui Vâlcov este nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem țară a UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE dar cred că și dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de asta trebuie să plec.

-Deși avem o economie care merge bine și niște miniștri care au muncit, i-am propus dlui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat.

-nu mi-am dorit această criză

-înainte de ședință am încercat să înțeleg această furie de a schimba propriul guvern. Am vrut să înțeleg de ce dl L.Dragnea a vorbit despre remanieri, demisii, mi-a fost foarte greu și în continuare nu înțeleg. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri pe care tu i-ai pus acolo? Nu am găsit decât un singur răspuns: dorința unui singur om de a avea toată puterea.

-trec în revistă câteva realizări ale guvernului.

-am auzit pe surse de o evaluare a guvernului, a miniștrilor și a mea. Am participat în această perioadă la ședințe. Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare o metodă corectă... mie, nu. Această evaluare trebuia făcută prin dialog cu mine, ca premier, și cu fiecare ministru în parte, astfel încât să fie cât se poate de reală. Marea majoritate a miniștrilor n-au participat la această evaluare făcută de dl Darius Vâlcov, care, din câte știu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie de evaluare. Nu știu să existe altcineva decât dl Darius Vâlcov și nu cred că știe altcineva. De fapt această evaluare era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ți dai demisia.

-Eu am un tabel simplu că măsurile din programul de guvernare și vă rog să vă consultați arhiva că undeva prin martie-aprilie, la un alt CEx, s-a făcut evaluare după primul trimestru. În primele 2 trimestre, 54 au fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt 9.

-ca să înțeleg rostul acestei evaluări, au trebuit realizate niște cifre, niște lucruri, astfel încât să se dea motiv că acest guvern nu și-a făcut treaba. Sincer e păcat pentru membrii partidului din care fac parte și păcat pentru români. Merităm mai mult respect. Eu mai cred altceva: că astăzi PNL, USR, sunt foarte invidioși pe serviciul pe care CEx al PSD l-a făcut lor. CEx a făcut un cadou și PNL și USR și dlui președinte Klaus Iohannis prin acest raport. Și s-a inventat o opoziție la guvern în interiorul PSD

-voi rămâne în PSD. Sunt membru de partid de 21 de ani. PSD și forța acestui partid nu este dată de CEx și de 60 de oameni, ci de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD și rămân cu aceeași convingere.

-Voi rămâne premier până când dl președinte Klaus Iohannis va desemna un alt candidat cu nume și prenume din partea partidului care a câștigat alegerile. Eu vreau ca partidul din care fac parte să rămână la guvernare.

Întrebări și răspunsuri:

VIDEO
Întrebări și răspunsuri la conferința lui Sorin Grindeanu
-eu am înțeles că guvernului i s-a retras sprijinul politic. Tot dânșii trebuie să facă aceste demersuri. Nu mă faceți responsabil de ce au făcut dânșii. Eu îmi doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăț de acest scaun. Dar vreau să am această garanție. Dl președinte Liviu Dragnea nu a dat această garanție în viitorul CEx.

-(dacă este exclus sau nu din PSD) Eu sunt membru în Timiș, la organizația locală 139 din Timișoara. Nu cred că sunt exclus.

-Există un statut, dincolo de deciziile a 60 de oameni. În statut se spune că validarea primului ministru se face în congres. Am cerut respectarea statutului.

-(dacă știa că guvernul a fost unul de tranziție): Eu n-am știut acest lucru. M-a mirat și pe mine. Probabil dna Lia Olguța Vasilescu era informată mai bine și știa că după 5 luni o să fie un raport de evaluare făcut de dl Vâlcov.

(dacă s-a simțit trădat de miniștri) O să vă informez mâine, eu vreau să lucrăm procedural. Îi îndemn la responsabilitate pe cei care sunt miniștri. Aceste demisii intră în vigoare când aceste demisii sunt trimise de primul ministru la Administrația Prezidențială și aceasta ia act de ele.

-toată această presiune pe care au creat-o și au pus-o pe umerii miniștrilor a dus la un anumit blocaj administrativ. De aceea aceste lucruri nu se anunță la televizor, iei decizia și o anunți.

-(dacă această criză are legătură cu Ministerul Justiției și ordonanța 13) Sper că nu.

-(ce poziție i s-a propus) vice premier.

-(ați mai accepta această funcție, dacă ați da timpul înapoi) Da, dar probabil în cu totul alte condiții. De exemplu, toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de dl Liviu Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva.

-(familia v-a sunat?) Sunt alături de mine

-(ați mai aproba OUG 13?) 14, sigur.

-Eu am fost chemat și rugat de dl L Dragnea să fiu prim-ministru. Primul meu răspuns a fost nu.

-Nu m-am simțit folosit (n.r., de dl Liviu Dragnea).

-Sunt anumite momente din aceste 5 luni pe care probabil nu le-aș mai face.

-la CEx n-a fost un linșaj, s-a dorit a se da o explicație de ce a ajuns propriul partid să dea jos un guvern.

-(ați accepta o nominalizare de premier de la dl Iohannis?) Acel moment a fost unul pentru că partidul iarăși dă totul în mâinile dlui Klaus Iohannis de a decide. Eu nu vreau să se întâmple lucrul ăsta. Eu nu vreau să fie semne de întrebare dacă premierul va fi sau nu de la PSD. Eu nu vreau să risc.

-Eu încerc să fac tot ce pot ca să rămână un premier PSD și atunci încerc, prin acțiunile pe care le fac, să rămână un premier de la PSD. Nu mi s-a oferit niciun fel de garanție, în ședința CEx, ca acest lucru este garantat.

-Au vorbit doi - dna Olguța Vasilescu și dl Viorel Ștefan care era la fel de siderat că o măsură din programul de guvernare -Codul economic - era defalcat și și-a exprimat nedumerirea.

 

 

În cadrul CEx al PSD s-a dat un vot pentru retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu și întregul Cabinet. S-a votat ca, dacă Grindeanu și alți miniștri nu demisionează, să fie excluși din partid. Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a părăsit ședința.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat în cadrul CExN al PSD că-și va da demisia din funcție dacă are garanția că președintele Klaus Iohannis numește tot un prim-ministru din Partidul Social Democrat, au precizat surse participante la reuniune.

"Nu am vrut să fiu premier și nici nu mi-am ales miniștrii, să vă dați demisia la pachet cu a mea!", ar fi spus Sorin Grindeanu la ședință, potrivit unor surse.

Sorin Grindeanu: "L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanța 13, acum îi dați guvernul. De ce?".

"A fost ordonanța 13 și nu ați făcut nimic, erați aceiași în CEx. L-am trezit pe Klaus Werner Iohannis cu ordonanța. Acum îi dați guvernul, de ce?!", ar fi spus Sorin Grindeanu în ședința CEx a PSD, potrivit unor surse.

Sorin Grindeanu a ieșit  în grabă în jurul ore 20.50 de la ședința Comitetului Executiv al PSD și a plecat spre Palatul Victoria, unde este așteptat să facă declarații.

Totodată, potrivit acelorași surse, premierul a spus că și Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze de la șefia partidului și să-și asume activitatea Guvernului, în condițiile în care anumiți miniștri din actualul Executiv au fost numiți la propunerea sa.

La plecarea de la Parlament, Grindeanu a spus că va face declarații la Guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI