S. Cîmpeanu, la TVR: În 4 mai, se va reveni la școală după scenariile cunoscute. Examenele naționale, cu prezență fizică. Concursurile pentru directorii de școli, în iulie

8 aprilie 2021, 20:48

Revenirea elevilor cu prezență fizică la școală cu condiția confirmării unui trend epidemiologic descendent a fost tema principală a întâlnirii de la Cotroceni. Această condiție este esențială, a subliniat ministrul Cîmpeanu.

Condiții favorizante sunt modul în care va avansa campania de vaccinare a personalului din învățământ. Ministerul Educației a demaract campania „Vaccinare și testare pentru învățare”. Au fost demarate deja acțiuni în mai multe județe din țară.

O altă condiție a revenirii la școală, a spus ministrul, este testarea. Condiția determinantă fiind factorul epidemiologic.

Dorim să se utilizeze toate testele care pot fi relevante. Invazive sau noninvazive. Să fie testați toți elevii care prezintă simptome și toți contacții direcți ai acestora. Acesta este grupul țintă pentru testare. Pentru asta este nevoie de mai multe tipuri de teste, pentru că în multe școli din România personalul medical lipsește (…) În aceste condiții, școala se va putea redeschide în luna mai, în a doua jumătate a lunii mai, depinde de trendul epidemiologic.” a spus Cîmpeanu.

Spre finalul lunii aprilie, va avea loc o nouă analiză, pentru analizarea datelor noi legate de evoluția trendului epidemiologic.

În 4 mai, pentru toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale, se va reveni la școală după scenariile cunoscute, a subliniat ministrul.

Despre decizia prelungirii vacanței de primăvară, ministrul a spus că a fost luată în condițiile în care rata de infectare este crescută în luna aprilie „Am fi putut să facem o punte din predarea online, însă dezavantajele ar fi fost două. N-am mai fi avut ocazia săptămânii 18-25 iunie cu prezență fizică, în condițiile în care pierderile sunt foarte mari la predarea online. Dacă s-ar fi predat online, diferențele care au accentuat foarte mult inechitatea s-ar fi aprofundat și mai mult”.

Orele remediale sunt posibile cu prezență fizică în școli, a precizat ministrul.

La nivel preșcolar s-a decis ca grădinițele care primesc avizul DSP să poată continua activitatea, inclusiv pe perioada vacanței. Este vorba de peste 1.100 de grădinițe care au obținut acest aviz.

Despre testarea elevilor, ministrul a declarat că sunt disponibile testele rapide. Pentru testele noninvazive există o solicitare a premierului, o promisiune de implicare pentru a identifica soluții, și este o solicitare de introducere a acestor teste în metodologia INSP.

Despre concursurile pentru directorii de școli, ministrul a anunțat că vor fi organizate cel mai probabil în prima săptămână din luna iulie, când ar urma să aibă loc un examen scris cu subiecte unice. Sorin Cîmpeanu a precizat că aceasta este o variantă care se ia în calcul.

Etapa a doua va fi organizată la finalul lunii iulie, iar la această probă vor participa cei care au luat cel puțin nota 7 la prima probă, a precizat el.

Aceste concursuri trebuie să aibă loc de preferință înainte de expirarea mandatelor lor, adică în luna august, Nu este deloc simplu pentru că avem examene naționale. Una dintre variantele pe care le luăm în calcul este organizarea unui examen scris cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie”, a afirmat Cîmpeanu.

Dacă nu vom putea organiza acest concurs din considerente epidemiologice, oricum trebuie organizat imediat după începerea școlii, în septembrie”, a mai spus el.

Examenele naționale vor fi susținute la datele cunoscute, a spus ministrul, cu prezență fizică. Sunt demarate discuții la nivelul CNSU și pentru situația în care unele localități ar putea fi în carantină.

Vaccinarea cadrelor didactice a mers foarte bine atâta timp cât au funcționat centrele dedicate personalului din Educație, apoi ritmul a scăzut, a precizat ministrul Cîmpeanu. Rolul campaniei „Vaccinare și testare pentru învățare” derulată în fiecare județ este de conștientizare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite