Ruşii se grăbesc să organizeze referendumuri în teritoriile ucrainene cucerite. Pe lângă Donbas, vor și Herson, și Zaporojie

2 iunie 2022, 18:12

„Nu vreau să prezic, dar cred că teritoriile eliberate vor organiza un referendum mai mult sau mai puţin în acelaşi timp, ceea ce este logic”, a spus Leonid Sloutski, preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare din parlamentul rus.

Prin teritorii eliberate rușii înțeleg regiunile ucrainene pe care le ocupă împreună cu aliaţii săi separatişti.

De altfel, ideea așa-ziselor consultări populare a fost vehiculată în primul rând de separatiștii proruși.

Vitali Cancev, lider separatist pro-rus: Cred că atunci când toate teritoriile vor fi denazificate şi eliberate, atunci vom decide să organizăm o consultare, un referendum şi apoi vom lua o decizie.

Kremlinul a precizat că organizarea unui asemenea referendum trebuie să fie dorința cetățenilor și că nu poate fi organizat decât în anumite condiții.

Ion Tăbîrță, analist politic, Republica Moldova: De fapt, este o practică a Federației Ruse, o practică pseudo juridică de legitimare şi legalizare a influenţei, controlului său asupra unor teritorii.

Pe 16 martie 2014, în Crimeea, rușii organizau un referendum prin care localnicii erau întrebați dacă sunt pentru aderarea peninsulei la Federația Rusă, cu statut de subiect al Federației.

A doua zi, Putin a semnat decretul de recunoaștere a regiunii ucrainene Crimeea drept stat suveran și independent, iar pe 18 martie Crimeea era anexată.

Ion Tăbîrță, analist politic, Republica Moldova: Au fost în Republica Moldova, în regiunea transnistreană, referitoare la independenţa acestei regiuni şi totodată referitoare la relaţia cu Federaţia Rusă şi evident cu legăturile pro-ruse de acolo, cu influenţa puternică a Moscovei în regiune a determinat un rezultat ceva de 90 la sută pentru independenţă şi vreo 90 la sută voiau ulterior alipirea sau unirea sau să facă parte din Federaţia Rusă. Am avut unul în regiunea Găgăuzia.

Acum, rușii vor Donețk și Lugansk, republicile autoproclamate a căror independență a fost recunoscută de Moscova şi ai căror lideri aspiră să se alăture Rusiei, dar şi regiunile Herson şi Zaporijie, din sudul Ucrainei.

Ion Tăbîrță, analist politic, Republica Moldova: Probabil toate aceste pseudo-referendumuri, consultări populare, vor avea loc după ce se va stabiliza linia focului.

Ocupând aceste regiuni, Rusia va controla întreaga coastă a Mării Azov legându-le astfel de Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite