Ruşii pregătesc exerciţii militare la graniţa Ucraina-Belarus. Soldaţii ucraineni se pregătesc intens pentru o invazie. Disident rus: Putin se teme să intre în Ucraina

6 februarie 2022, 19:21

În timp ce trupele ucrainene se pregătesc pentru ce poate fi mai rău şi se antrenează în pădurile din apropierea Cernobîlului, dincolo de graniţa cu Belarusul se fac pregătiri pentru exerciţiile militare comune Rusia, Belarus, anunţate pentru perioada 10-20 februarie. Intitulate Union Resolve, acestea au scopul oficial de a apăra alianţa celor două ţări de o eventuală agresiune militară din sud. Neoficial există temeri că tehnica militară concentrată în această regiune ar putea constitui baza de pornire a unei invazii în Ucraina, având în vedere că această concentrare de armament este cea mai importanta de la încheierea războiului rece încoace, potrivit NATO.

Dinspre Statele Unite semnalele sunt îngrijorătoare: consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Jake Sullivan a declarat pentru Fox că Rusia ar putea trece la acţiune în câteva zile sau săptămâni sau ar putea alege calea diplomaţiei.

Mult mai liniştitoare sunt semnalele din partea lui Mihail Khodorkovski, disident rus aflat în exil în Elveţia după zece ani de detenţie în Federaţia Rusă. Hodorkovski îl cunoaşte foarte bine pe Putin şi spune că acesta se teme de fapt să intre în Ucraina.

„Putin nu este deloc sigur de reacţia societăţii la o astfel de manevră. Acesta este unul din motivele pentru care îi este de fapt teamă să pornească un război pentru că dacă acesta se dovedeşte a fi nepopular, oamenii vor protesta şi sunt sigur că nu vor susţine războiul acesta. Dar el nu ştie cât de puternică va fi această reacţie şi se teme de ea” afirmă Mihail Khodorkovski.

Argumentul miliardarului rus aflat în exil estre că Rusia şi Ucraina sunt foarte apropiate şi nu mai puţin de 30 de milioane de familii sunt mixte, ceea ce ar crea premisele unei bombe sociale în cazul unei invazii ruseşti.

Primii soldaţi americani trimişi să suplimenteze forţa defensivă a Alianţei nordatlantice pe flancul estic au sosit deja în Germania, ţară care a mai transmis un avertisment la adresa Rusiei prin intermediul ministrului de Finanţe, Christian Linder, care a spus că o invazie rusească în Ucraina va atrage sancţiuni dure, despre care nu a dat detalii, pentru ca Moscova să nu aibă timp să se pregătească pentru a le evita.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite