Ruşii plâng morţii din Ucraina la troiţe improvizate. „Nu știu ce altceva pot face… Am vrut să arăt că nu toată lumea este indiferentă și că unii oameni încă mai au conștiință”

29 ianuarie 2023, 10:19

Acesta este motivul pentru care se află aici, la o statuie a poetei ucrainene Lesia Ukrainka, un monument în mare parte necunoscut, ascuns printre blocurile din Moscova, care s-a transformat într-o troiţă antirăzboi, într-o perioadă în care puțini cetăţeni din Rusia îndrăznesc să protesteze faţă de războiul din Ucraina.

(w460) Blocul dis

„Nu știu ce altceva pot face… Am vrut să arăt că nu toată lumea este indiferentă și că unii oameni încă mai au conștiință”, spune ea, cu ochii plini de lacrimi. Este a doua oară când se întoarce pentru a depune flori la un monument improvizat în memoria victimelor atacului din 14 ianuarie, care a ucis 46 de persoane și a rănit peste 80. Ea trece pe lângă el atunci când vine în vizită la mama ei, care locuiește în apropiere.

Anunțul lui Vladimir Putin privind invazia Ucrainei a scos mii de oameni în stradă în februarie anul trecut, dar guvernul a înăbușit metodic disidența publică, arestând mii de oameni și presând pe alții să părăsească țara.

Acum, la mai bine de 10 zile de la atacul cu rachete din Ucraina, câţiva moscoviți continuă să vină să aducă un omagiu celor care au murit.

Un bărbat în vârstă se înclină în tăcere în fața statuii și își face cruce în timp ce trece pe lângă ea.

 

 

Întorcându-se de la cursuri săptămâna aceasta, Ilia, un elev, s-a aplecat să citească bileţelele lăsate la statuie.

Printre acestea, o poză a clădirii distruse din Dnipro și o pancartă pe care scrie: „Ucraina, suntem cu tine!”

De zile întregi, o mașină de poliție cu farurile aprinse este parcată lângă statuie, ameninţându-i pe cei care doresc să-și prezinte omagiile cu închisoarea sau mai rău.

„Nu sunt locuri unde să poţi plânge sau unde să te poţi ruga pentru cei morți”, spune Ilia, arătând spre cei doi ofițeri care stau lângă statuie. „Presiunea … este prea mare. Va exploda”.

Săptămâna trecută, o femeie a fost arestată în apropierea statuii pentru că a afișat o pancartă pe care scria „Ucraina nu este inamicul nostru, ei sunt frații noștri”. Vineri, un tribunal a confirmat arestarea Ekaterinei Varenik pentru că „s+a opus arestării”. „Toate forțele răului au fost astăzi împotriva Ekaterinei”, a declarat avocatul ei.

La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, Kremlinul pare resemnat să se afunde și mai mult într-un război care a făcut deja zeci de mii de morți.

Săptămâna trecută, țările occidentale au aprobat un pachet de ajutor militar care va trimite sute de vehicule blindate, precum și tancuri de luptă Leopard și Abrams în Ucraina, într-un semnal clar că Occidentul este angajat să ajute ţara să se apere și să își recupereze teritoriul de sub ocupația rusă.

(w460) Dnipro

Se crede că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul conflictului, ceea ce a dus la prima mobilizare a țării după cel de-Al Doilea Război Mondial. Sute de mii de oameni au fost trimiși pentru pregătire militară și eventuala desfășurare în Ucraina, în timp ce alte sute de mii au fugit din țară pentru a evita recrutarea. Se aude că ar fi posibilă o a doua mobilizare în lunile următoare.

Rusia acuză Occidentul de „implicare directă” în conflict, afirmând că „tensiunile escaladează”. În ceea ce privește tancurile, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că acestea „vor arde ca și celelalte”.

Se anunţă noi ofensive în primăvară.

Rusia și-a continuat strategia de a lansa salve de rachete ghidate și drone „sinucigașe” care vizează infrastructura civilă, tăind energia electrică și căldura în orașele ucrainene pe fondul unor temperaturi sub zero grade.

O rachetă a lovit blocul de locuințe din Dnipro în după-amiaza zilei de 14 ianuarie, în una dintre cele mai mortale lovituri de la începutul războiului. Activiștii pro-ruși care au huiduit participanții la comemorarea improvizată de la Moscova au reluat explicația oficială: racheta a lovit clădirea doar pentru că a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană.

 

 

Ca răspuns la această lovitură, grupuri mici de ruși au început să organizeze comemorări în orașele din întreaga țară: la o statuie a scriitorului ucrainean Taras Șevcenko în Sankt Petersburg, la un bust al aceluiași scriitor în sudul Krasnodar și la un memorial al victimelor represiunii politice în orașul Ekaterinburg din Ural. Monumentele comemorative sunt curățate în mod obișnuit de serviciile municipale, dar reapar a doua zi.

În timp ce Samsonova vorbește, doi ofițeri de poliție privesc din mașina lor, un memento că până și o provocare atât de inofensivă la adresa războiului este văzută de guvern ca o amenințare.

„Măcar atât se poate face”, spune Samsonova. „Să fii o persoană, să-ți prezinți condoleanțele. Mă tem că, cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât mai mulți oameni vor uita ce înseamnă să mai fii o persoană.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite