Ruşii afirmă că îşi continuă retragerea. SUA anunţă posibile scenarii ale unei invazii. A fost anunţată evacuarea civililor către Rusia. Un pilot din Republica Moldova a transmis tuturor mesajul „Relax”

18 februarie 2022, 18:46

 

Autorităţile ruse au dat publicităţii noi imagini cu unităţi retrase de la graniţa Ucrainei după ce şi-au încheiat exerciţiile militare. La fel ca şi la începutul săptămânii, occidentalii sunt sceptici, ba mai mult cred că Rusia şi-a suplimentat numărul soldaţilor desfăşuraţi care ar număra acum pana la 190 de mii.

Situaţia din Ucraina este şi principalul punct pe agenda discuţiilor de la conferinţa pentru apărare organizată în acest weekend la Munchen şi unde participă 30 de şefi de stat şi de guvern, secretarul general NATO şi vicepreşedintele SUA. Rusia este absentă de la evenimentul anuala pentru prima oară în acest secol.

Mâine va merge la Munchen şi preşedintele Ucrainei. Secretarul de stat al SUA a prezentat public o serie de scenarii privind posibila invazie.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken: Maii întâi, Rusia va construi un pretext pentru atac. Ar putea fi un eveniment violent pentru care Rusia va acuza Ucraina sau o acuzaţie scandaloasă pe care Rusia o va face pe seama guvernului ucrainean. Nu ştim exact ce formă va lua, ar putea fi un atentat cu bomba fals în Rusia, inventarea descoperirii unei gropi comune, un atac fals cu drone asupra civililor sau un atac fals sau real cu arme chimice.

Afirmaţiile oficialului american au loc în timp ce rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei şi armata guvernamentală se acuză reciproc de atacuri, în care au fost lovite inclusiv o grădiniţă şi o clădire oficială din Luhansk. Un lider rebel a anunţat evacuarea în masă a cetăţenilor.

În ciuda acestor evenimente, de la Kiev spectrul invaziei nu este atât de ameninţător.

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov: Armata ucraineană a estimat toate scenariile şi este pregătită pentru oricare dintre ele. Nu subestimăm ameninţarea, dar estimăm că probabilitatea unei invazii la scară largă este mică, cu referire la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, în replică la exerciţiile ruşilor, armata ucraineană a organizat 10 zile de antrenamente cu scopul clar de respingere a unui posibil atac inamic.

Pe acest fond tensionat, un pilot din Republica Moldova a ţinut să transmită tuturor un mesaj. A zburat deasupra Chişinăului pe un traseu bine stabilit care la final a înscris pe cer cuvânt „relax”, observarbil pe radarele care monitorizează traficul aerian.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite