Rusia vrea arme nucleare mai aproape de Ucraina. Cum poate fi oprit șantajul nuclear al lui Putin?

30 martie 2023, 21:44

Belarus nu ar trebui să se transforme în terenul de experimente nucleare al Kremlinului, scrie Washington Post.

Dacă armele nucleare tactice sunt mutate în Belarus, acestea vor fi mai aproape de războiul din Ucraina. Nu au însă nicio utilitate pe câmpul de luptă și ar declanșa un răspuns masiv din partea comunității internaționale.

Lukașenko, autocratul din Belarus, a devenit satrapul lui Putin, iar sosirea unor focoase nucleare nu ar face decât să subordoneze și mai mult Belarusul Rusiei, scrie publicația americană.

Zilele trecute, Putin a declarat că Rusia a dat deja Belarusului 10 avioane cu capacitate nucleară, a livrat un complex de rachete Iskander cu capacitate nucleară, va începe antrenarea echipelor pe 3 aprilie și va finaliza construcția unui depozit special pentru arme nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie.

Cu toate acestea, nu sunt informații privind vreun șantier pentru construcția unui astfel de depozit în Belarus și pare puțin probabil ca să poată fi terminat într-un timp atât de scurt, notează Washington Post.

Expertul în probleme de securitate privind Rusia Keir Giles a declarat pentru CNN că șantajul nuclear al Rusiei reprezintă un succes spectaculos pentru Putin. Rusia a „folosit” deja arme nucleare. Le-a folosit cu mare succes fără să tragă cu ele, făcând comerț cu amenințări goale privind potențiale lovituri nucleare pentru a descuraja foarte eficient Occidentul să sprijine pe deplin Ucraina.

Deși amenințările Rusiei de până acum s-au dovedit a fi goale, există încă o șansă diferită de zero ca Putin să ordone, în cele din urmă, un atac nuclear.

Rusia nu trebuie lăsată să creadă că, dacă va folosi arme nucleare, consecințele vor fi suportabile. Putin nu trebuie lăsat să se lanseze într-un aventurism nuclear, notează expertul citat de CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite