Statele Unite reacționează prudent la planul Rusiei de a staționa arme nucleare tactice în Belarus. Departamentul de Stat subliniază că "va continua să monitorizeze implicațiile" acestui anunț făcut de Putin.
"Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
De altfel, Rusia și Belarus discută de ceva vreme despre această mutare, pe marginea căreia s-au făcut mai multe declarații pe parcursul anului trecut, a subliniat un alt purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Vladimir Putin a declarat pentru televiziunea de stat că Moscova va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice pe care intenționează să le plaseze în Belarusul vecin.
El a asemănat mișcarea cu practica Statelor Unite de a staționa arme nucleare în Europa. Washingtonul își păstrează controlul asupra armelor, împiedicând țările gazdă, precum Germania, să își încalce angajamentele ca puteri non-nucleare.
"Nu vom preda controlul armelor nucleare. SUA nu predă controlul aliaților săi. Practic, facem același lucru pe care l-au făcut (liderii SUA) de un deceniu", a declarat Putin.
Moscova va finaliza până în iulie construcția unei instalații speciale de depozitare pentru arme nucleare tactice în Belarus, a mai declarat Putin pentru postul de stat Russia 1.
Liderul rus a spus că Moscova a transferat deja în Belarus un sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune Iskander – care poate fi echipat cu focoase nucleare sau convenționale.
Vladimir Putin a mai anunțat că Rusia a ajutat Belarus să reconfigureze 10 avioane care vor putea transporta focoase nucleare tactice.
De asemenea, Rusia va începe într-o săptămână pregătirea piloților pentru aceste aparate, a adăugat el.