Rusia va deveni mult mai autoritară și militarizată în anii următori, arată serviciile de informații ale Norvegiei

Norvegia și Rusia
Norvegia și Rusia
13 februarie 2023, 20:07

„Nu mai este posibilă întoarcerea”, a declarat numărul 2 al serviciului de informaţii militare, Lars Nordrum, în cursul unei evaluări anuale a riscurilor la adresa Norvegiei, ţară membră NATO, situată la graniţă cu Rusia.

„Statul rus va fi mult mai autoritar şi militarizat”, a afirmat el, menţionând în acest sens o opinie publică rusă manipulată de propagandă şi strângerea legăturilor Moscovei cu alte regimuri autoritare. „Interesele Rusiei nu vor fi compatibile cu cele ale Occidentului”, a adăugat responsabilul contraspionajului militar norvegian.

Această evaluare anuală a riscurilor, prima de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei, concluzionează, la fel ca și cele anterioare, că Rusia şi China sunt principalele ameninţări la adresa securităţii şi intereselor Norvegiei.

Războiul a fost „o catastrofă pentru Rusia”, a afirmat Lars Nordrum, evocând efectele sancţiunilor comerciale luate de ţările occidentale, izolarea internaţională a Moscovei şi cei „peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi” în Ucraina.

Conflictul, a spus el, a crescut importanţa geopolitică a Norvegiei, în special pentru că a făcut-o principal furnizor de gaze pe continentul european, luând locul Rusiei.

„Ţările europene vor fi dependente de livrările energetice norvegiene pentru mulţi ani de acum înainte”, a subliniat Lars Nordrum.

În consecinţă, serviciul intern de informaţii (PST) apreciază că Rusia, care a încercat „să exercite o presiune asupra securităţii energetice” anul trecut, „va încerca să colecteze cât mai multe informaţii posibil” cu privire la sectorul petrolului, gazelor şi energiei din Norvegia în acest an.

Sabotarea infrastructurii energetice norvegiene de către Rusia este „puţin probabilă” în 2023, apreciază şefa PST, Beate Gangas.

„Actele de sabotaj pot deveni totuşi un scenariu de actualitate dacă Rusia ar vrea să escaladeze şi mai mult conflictul cu NATO şi Occidentul”, precizează raportul PST, făcut public după ce au fost scoase informaţiile confidenţiale.

Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 a determinat Norvegia să-şi consolideze securitatea în jurul siturilor sale strategice, în special în jurul instalaţiilor energetice.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite