Rusia: Şase morţi şi zeci de mineri blocaţi în subteran după izbucnirea unui incendiu într-o mină de cărbune. Risc de explozie, operaţiunile de salvare au fost suspendate

Incident într-o mină din Rusia
Incident într-o mină din Rusia
25 noiembrie 2021, 10:21

ACTUALIZARE, ORA 13.30 Serviciile ruse pentru intervenţii de urgenţă au anunţat joi că au fost nevoite să-şi întrerupă operaţiunile de căutare a celor circa 50 de mineri daţi dispăruţi după un accident într-o mină de cărbune în Siberia, din cauza unui risc de explozie, informează AFP.

„Având în vedere iminenţa unei explozii, acţiunile de căutare şi de salvare au fost suspendate temporar”, în timp ce 46 de persoane se află încă în subteran, a anunţat un purtător de cuvânt al echipelor de intervenţie, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Această informaţie a fost confirmată de o altă sursă citată de agenţia TASS şi de un reprezentant al administraţiei minei unde a avut loc accidentul, citat de Interfax.

––––––––––––––––

Operaţiunea de salvare continuă, mai mult de 200 de muncitori fiind deja scoşi din subteran.

Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Federaţiei Ruse, 285 de oameni se aflau în mina Listviajnaia. Dintre aceştia 236 au fost scoşi la suprafaţă, iar 49 sunt blocaţi în continuare în subteran.

Locul unde se află minerii blocaţi „nu este cunoscut deocamdată”, a precizat un responsabil local al ministerului, Aleksei Şulghin, citat de TASS.

Autorităţile au anunţat că au primit o alertă în jurul orelor locale 08:35 (01:35 GMT) cu privire la prezenţa de fum în această mină, în oraşul Gramoteino, în regiunea Kemerovo, unde se află numeroase mine de cărbune.

„Potrivit datelor preliminare, mai mulţi muncitori au fost intoxicaţi cu fum. Numărul de victime urmează să fie precizat”, a declarat secţia regională a Comitetului de Investigaţii din Rusia, într-un comunicat.

Iniţial s-a anunţat că 115 mineri lucrau în mină în momentul izbucnirii incendiului.

Deocamdată, nu sunt cunoscute cauzele exacte ale incidentului. Comitetul de Anchetă local a anunţat că a lansat o investigaţie pentru „încălcarea normelor de securitate”.

Un accident la aceeaşi mină de cărbune a mai avut loc în octombrie 2004, când o explozie de metan a ucis 13 persoane. Potrivit mass-media ruse, o altă explozie a ucis în mina Listviajnaia cinci persoane în 1981, în perioada sovietică.

Accidentele în minele din Rusia sunt legate adesea, ca pe vremea Uniunii Sovietice, de o atitudine laxă faţă de aplicarea normelor de securitate, de o proastă gestionare sau de echipamente vetuste ce datează din epoca sovietică.

Cel mai grav accident minier din ultimii ani s-a soldat cu 91 de morţi şi peste o sută de răniţi, în mai 2010, în mina Raspadskaia, tot în regiunea Kemerovo.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite