Rusia trimite trupe pentru menţinerea păcii în Kazahstan ca răspuns la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev

6 ianuarie 2022, 10:33

”O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei”, a indicat această alianţă militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Desfăşurarea forţei OTSC survine ca răspuns la o solicitare din partea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev.

Din OTSC fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Secretariatul organizaţiei a precizat că principalele sarcini ale forţei OTSC trimise în Kazahstan vor fi protejarea obiectivelor militare şi publice importante şi ajutorarea forţelor de ordine locale.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.

Starea de urgenţă a fost decretată miercuri pe întreg teritoriul Kazahstanului, potrivit media ruse.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a denunţat miercuri acţiunile unor „grupuri de elemente criminale” şi a promis un răspuns „ferm” la proteste, invocând „atacuri masive” împotriva forţelor de ordine care au făcut cel puţin opt morţi şi peste 300 de răniţi, potrivit Ministerului de Interne.

Pe de altă parte, această fostă republică sovietică s-a confruntat miercuri cu o „pană de internet la nivel naţional”, a indicat grupul de supraveghere a web-ului NetBlocks, estimând că acest lucru ar putea „limita sever acoperirea protestelor antiguvernamentale în creştere”. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite