Rusia susține că a trimis Ucrainei o ofertă de pace

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov
20 aprilie 2022, 16:07

„În prezent, proiectul nostru de document care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părții ucrainene. Mingea este în curtea lor, așteptăm un răspuns”, a declarat Peskov miercuri, potrivit Interfax.

Întrebat dacă există anumite termene limită pentru reacția Kievului, Peskov a spus că acest lucru „depinde de partea ucraineană”.

„Dar, repet încă o dată, și am spus în repetate rânduri acest lucru. Ajungerea la un compromis din partea ucraineană lasă de dorit, pentru că ucrainenii nu manifestă o mare înclinație de a intensifica procesul de negociere”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Acest lucru, desigur, are consecințe foarte grave în ceea ce privește eficacitatea negocierilor”, a mai spus Peskov, care nu a precizat care sunt condițiile cerute de Rusia pentru încheierea conflictului sau dacă acestea s-au schimbat.

La jumătatea lunii martie, Rusia a cerut ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 15 martie că Ucraina este dispusă să renunțe la intrarea în NATO iar la sfârșitul lunii trecute, după runda de negocieri care a avut loc în Turcia, a spus că Kievul își va asuma și statutul de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite