Rusia spune că SUA au încălcat tratatul INF și instalând scutul de la Deveselu. România susţine poziţia SUA şi a NATO

Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat cu Statele Unite în epoca Războiului Rece, după anunţul similar al Washingtonului. România a fost evocată în biroul liderului de la Kremlin. Vladimir Putin consideră că americanii ar fi încălcat Tratatul când au instalat în România sistemul anti-rachetă. Ştirile TVR au solicitat Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere referitor la acuzaţiile formulate de Moscova. Până la această oră nu am primit un răspuns. MAE a precizat vineri că încălcarea, de către Rusia, a Tratatului, prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică. România susţine poziţia SUA şi NATO.

02 Februarie 2019, 21:12 (actualizat 03 Februarie 2019, 16:07) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Rusia se retrage din INF"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat președintelui Putin situația Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, în contextul deciziei SUA de retragerea din acest Acord. A spus cum SUA au început să încalce Tratatul din 1999 și a făcut și alte comentarii. Televiziunea publică rusă a difuzat extrase din această discuție filmată, în care apare și o referire la România.

Serghei  Lavrov, ministrul rus de Externe: "Ulterior, Statele Unite au început să folosească rachete, rachete balistice, pentru a-şi testa sistemul de apărare antirachetă. Iar din 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile fără modificări cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune."

Vladimir Putin,  preşedintele Rusiei: "Şi aceasta este o încălcare directă a Tratatului."

Serghei  Lavrov, ministrul rus de Externe: "Aceasta este o încălcare directă a Tratatului. Asftel de instalaţii au fost deja desfăşurate în România şi se pregăteşte desfăşurarea lor în Polonia şi în Japonia."

Rusia reia acuzații nefondate potrivit cărora instalațiile de lansare verticală MK41 de la Deveselu ar putea fi folosite la lansarea, dintr-o zonă terestră a unor rachete de croaziera Tomahawk. Prin natura lor însă, aceste instalații nu sunt destinate să lanseze rachete Tomahawk. Nu exista nici suport tehnic ca instalațiile MK41 să poata face acest lucru fără modificări. Și, cel mai important, nu există rachete Tomahawk în România sau în Europa în acest moment, astfel încât Tratatul nuclear să fi fost încălcat.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI