Rusia intervine în Siria. Diplomatic

7 februarie 2012, 12:08

Gestul şefului diplomaţiei de la Kremlin vine după ce Rusia şi China s-au opus, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), unui memorandum care să condamne fermn înăbuşirea sângeroasă a protestelor din Siria.

Cea mai recentă sursă de îngrijorare pentru diplomaţiile occidentale este situaţie din oraşul sirian Homs, considerat una dintre fortăreţele rebelilor, care este asediat de forţele guvernamentale încă de săptămâna trecută. În conflict şi-au pierdut deja viaţa aproape 100 de protestatari, conform activiştilor citaţi de BBC. Aceleaşi surse susţin că, de la debutul protestelor anti-regim din Siria, în martie 2011, în jur de 7.000 de sirieni ar fi fost omorâţi.

În schimb, autorităţile pretind că nu vor decât să reinstaureze ordinea. Iar Rusia, prin vocea ministrului Lavrov, a criticat luările de poziţie din partea Vestului în această problemă drept „isterice”. La rândul său însă, Serghei Lavrov anunţă că Moscova vizează „stabilizarea cât mai rapidă a tensiunilor din Siria”. Ca urmare, oficialul rus a fost îndemnat Departamentul de Stat american să transmită preşedintelui Assad că Siria este izolată pe scena internaţională şi că ar trebui să se folosească de planul Ligii Arabe pentru a asigura o tranziţia a puterii.

Rusia este principalul furnizor de arme al Siriei, iar portul sirian Tartus găzduieşte singura bază navală rusească din Marea Mediterană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite