Rusia salută declarația "echilibrată" a liderilor G20. Kremlinul pune la dispoziție traducerea în rusă a documentului, deși se foloseşte cuvântul "război"

Rusia a salutat astăzi declaraţia liderilor G20, deşi documentul menţionează "suferinţele umane imense" provocate de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

16 Noiembrie 2022, 16:55 (actualizat 16 Noiembrie 2022, 17:05) Știrile TVR |
Dmitri Peskov / FOTO: Captură YouTube

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că versiunea finală - pe care diplomaţii ruşi s-au străduit să o influenţeze - este o realizare pentru Moscova.

"Diferenţa dintre abordări şi diferenţa dintre punctele de vedere au fost notate şi înregistrate în declaraţia finală. Desigur, experţii noştri, Ministerul de Externe şi experţii noştri au depus multe eforturi pentru a se asigura că s-a produs un text atât de echilibrat", a spus el.

VEZI și Summit G20: Declaraţia finală critică războiul lansat de Rusia contra Ucrainei

Într-un capitol dedicat conflictului ucrainean, liderii grupului interguvernamental format din 19 ţări şi Uniunea Europeană au consemnat că "majoritatea membrilor au condamnat viguros războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta provoacă suferinţe umane imense şi exacerbează vulnerabilităţile existente în economia mondială - limitând creşterea, ridicând inflaţia, perturbând lanţurile de furnizare, sporind insecuritatea energetică şi alimentară şi mărind riscurile pentru stabilitatea financiară".

Documentul notează însă şi că există "alte puncte de vedere şi evaluări ale situaţiei", iar G20 "nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate".

Pe site-ul de internet al Preşedinţiei ruse a fost publicată o traducere completă şi exactă în limba rusă a declaraţiei, ceea ce Reuters apreciază drept surprinzător, având în vedere formulările foarte critice la adresa Moscovei. Printre altele, se foloseşte cuvântul "război", se face referire la "agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei" şi se menţionează cererile majorităţii G20 pentru "retragerea completă şi necondiţionată" a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

În presa rusă sunt interzişi termenii "război" şi "invazie" pentru descrierea conflictului din Ucraina, denumit oficial în Rusia "operaţiune militară specială". Legislaţia adoptată după 24 februarie, când ruşii au invadat Ucraina, prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru discreditarea forţelor armate ruse şi de până la 15 ani de detenţie pentru difuzarea de informaţii intenţionat false.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI