Rusia ridică parțial embargoul pentru vinurile din Republica Moldova

10 mai 2017, 23:34

Acesta este un prim efect al vizitei lui Igor Dodon la Moscova, a treia de la învestirea în funcţie. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor din Federaţia Rusă a făcut anunţul formal: 20 de vinuri produse de cea mai mare cramă din Republica Moldova vor fi exportate în Federaţia Rusă. Produsele provin de la Cricova, cramă unde Vladimir Putin are şi o rezervă personală de vinuri.

Decizia a fost luată în urma analizelor de laborator efectuate de experţi, se precizează într-un comunicat.
Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova: În septembrie 2013, Rospotrebnadzor a sistat importul de vinuri din Republica Moldova, pe motiv că anumite substanţe din băuturi aveau un procentaj ridicat. Era evident că decizia era una politică şi menită să pedepsească Republica Moldova pentru că a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iată că acum, vizitele dese ale lui Dodon la Moscova dau rezultate, mai ales după ce, ieri, preşedintele Moldovei şi-a petrecut mult timp alături de Vladimir Putin.
În 2013, ruşii au susţinut că ar fi găsit în câteva loturi de vin un conţinut ridicat dintr-o substanţă nocivă care ar afecta rinichii şi ficatul. Producătorii de vinuri din Republica Moldova au înregistrat, atunci, pierderi de milioane de euro, pentru că nu au găsit rapid pieţe noi de desfacere. Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru câteva companii din regiunea transnistreană.
La Chişinău se discută acum despre reformarea guvernului. Preşedintele Dodon crede că trebuie reformată întreaga guvernare unionistă şi „spre acest obiectiv vom merge de acum încolo”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite