Rusia restricționează accesul la datele despre buget, pentru a se proteja de sancțiunile occidentale

Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat astăzi că va restricţiona accesul public la unele date, pentru a proteja Rusia de sancţiunile occidentale, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres. Ministerul a comunicat că va limita publicarea informaţiilor despre cheltuielile bugetare, ca reacţie la "consecinţele negative" ale sancţiunilor asupra economiei ruse.

14 Iunie 2022, 21:07 (actualizat 14 Iunie 2022, 21:11) Știrile TVR |
Rubla, ruble / FOTO: Shutterstock - www.shutterstock.com

În primele 5 luni ale anului, bugetul Rusiei a înregistrat un surplus de 1490 de miliarde de ruble (circa 26 de miliarde de dolari), în contextul preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor exportate, arată datele Ministerului de Finanţe.

Conform proiecţiilor bugetare, în 2022, Rusia va avea venituri bugetare de 25.000 de miliarde de ruble şi va cheltui 23.700 de miliarde, însă va aloca orice sume disponibile pentru a proteja economia şi cetăţenii de efectele sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin a promis deja că cheltuielile cu asistenţa socială - inclusiv pensiile - vor creşte cu miliarde de ruble, iar Ministerul de Finanţe va folosi disponibilităţi din Fondul Naţional de Asistenţă Socială, în valoare de 198 de miliarde de dolari, pentru sprijinirea marilor companii de stat afectate de sancţiuni.

Ministerul Energiei a restricţionat accesul la datele privind producţia lunară de petrol şi gaze, iar multor companii importante li s-a interzis să îşi publice bilanţurile financiare.

Şi Banca Centrală a Rusiei a limitat difuzarea anumitor date, mai arată Reuters.

Cea mai recentă decizie este secretizarea informaţiilor despre rezervele internaţionale, aur şi valute, publicate până acum săptămânal. Pe viitor, acestea vor fi considerate în Rusia secret de stat, tot pentru protecţia împotriva sancţiunilor.

"Sancţiunile împotriva Rusiei diferă în privinţa modului de acţiune şi al nivelului consecinţelor negative", iar restricţionarea accesului la date "va contribui la minimizarea riscului unor noi sancţiuni", a explicat Ministerul de Finanţe.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI