Rusia recunoaşte că a fost detectată poluare radioactivă cu ruteniu-106 pe teritoriul său. Nu dezvăluie însă sursa

Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni că o concentraţie 'extrem de ridicată' de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, relatează France Presse, citată de Agerpres. Se confirmă, astfel, rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii.

20 Noiembrie 2017, 23:10 |
Radioactivitate

'Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny' între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat.

Nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată 'o concentraţie extrem de ridicată' de ruteniu-106, 'depăşind de 986 de ori' concentraţiile înregistrate în lunile precedente.

Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare.

Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit.

Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, 'în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei'.

La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă.

Institutul francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN) a afirmat după o anchetă că 'zona de eliberare cea mai probabilă se află între Volga şi Urali', fără a fi în măsură să precizeze locaţia exactă de unde a fost emis materialul radioactiv.

IRSN a precizat însă că sursa poluării nu poate proveni de la un reactor nuclear, deoarece ar fi trebuit să fie detectate şi alte elemente radioactive şi a avansat ipoteza unei emiteri de la o instalaţie legată de ciclul combustibilului nuclear sau de fabricarea de surse radioactive.

Ruteniu-106 este un produs de fisiune provenit din industria nucleară, folosit, între altele, pentru tratamente medicale. 'Nivelurile de concentraţie în aer ale ruteniului-106 înregistrate în Europa sunt fără consecinţe pentru sănătatea umană şi pentru mediu', a indicat IRSN.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI