Rusia recrutează luptători afgani de elită, antrenați de americani, pentru a lupta în Ucraina

Rusia recrutează luptători afgani de elită
Rusia recrutează luptători afgani de elită
1 noiembrie 2022, 09:54

Sursele AP au precizat că rușii vor să atragă mii de soldați afgani de comando într-o „legiune străină”  oferindu-le 1.500 de dolari pe lună și promisiunea că ei și familiile lor vor primi adăpost, ca să poată evita deportarea în Afganistan, unde ar fi, cel mai probabil, uciși de talibani.

„Nu vor să se lupte, dar nu au de ales”, a spus unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, precizând că aproximativ zecile de soldați de elită cu care a vorbit se tem cel mai mult de deportare. „Mă întreabă: «Ai vreo soluție? Ce ar trebui să facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide»”, a adăugat Arghandiwal, care a precizat că recrutarea a fost condusă de mercenarii ruși din gruparea Wagner.

Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul șef al armatei afgane înainte de preluarea puterii de către talibani, a declarat că în procesul de recrutare este implicat și fost comandant al forțelor speciale afgane care locuiește în Rusia și vorbește această limbă.

“Nu i-am scos pe oamenii ăștia din țară , așa cum le-am promis, iar acum se răzbună”, a declarat Michael Mulroy, fost ofițer CIA care a lucrat în Afganistan. El a mai spus că trupele afgane de comando sunt foarte bine pregătite, luptători de temut: „Sincer, n-aș vrea să-i văd în nicio bătălie, și cu siguranță nu în Ucraina”.

Detaliile recrutării au apărut pentru prima dată în revista Foreign Policy, săptămâna trecută, citând surse militare și de securitate afgane. Forțele ruse se confruntă cu o contraofensivă puternică a ucrainenilor, iar președintele Rusiei, Vladimir Putin, continuă un efort de mobilizare, care a determinat aproape 200.000 de bărbați ruși să fugă din țară pentru a scăpa de încorporare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite