The Washington Post: Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova. Ilan Șor, ”figura de frunte a Kremlinului” în subminarea puterii la Chișinău

Ilan Șor
Ilan Șor
29 octombrie 2022, 13:22

Scopul serviciilor speciale ruse este de a răsturna regimul pro-occidental al președintelui în exercițiu Maia Sandu. În locul ei, FSB vrea să-l promoveze pe Ilan Shor, care este numit „figura de frunte a Kremlinului în subminarea puterii” la Chișinău.

Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial al Republicii Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental al țării, bărbatul din spatele demonstrației – un lider al partidului de opoziție în exil în Israel – a primit curând aplauze de la Moscova.

Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, drept „un partener demn pe termen lung” și chiar a oferit regiunii conduse de partidul lui Shor (Orhei) o afacere ieftină cu gaz rusesc, potrivit serviciului de presă al lui Shor. Denumit „cel tânăr” de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.

Statele Unite au impus sancţiuni dure împotriva oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon.

În total, vor fi sancţiuni la adresa a 21 de persoane şi entităţi care au fost implicate în acte de corupţie ce au adus prejudicii grave cetăţenilor Republicii Moldova.

La sfârșitul lunii septembrie, managementul principalelor două canale TV pro-ruse din Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Șor, oferindu-i o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată la Moscova în această mică țară aflată între Ucraina și România. În plus, arată comunicațiile interceptate, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Șor. Și, conform documentelor, FSB a supravegheat o înțelegere prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Șor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești.

Partidul Șor urma să fie poziționat ca fiind unul „al acțiunii concrete”, populist „în adevăratul sens al cuvântului”, un partid care „schimbă viața oamenilor în bine”, au scris strategii ruși într-un document adresat FSB și care a fost analizat de The Washington Post.

Într-un interviu, Șor a negat că ar fi primit vreodată sprijin de la Moscova, inclusiv de la serviciile de securitate. „Suntem un partid absolut independent care apără doar poziția cetățenilor moldoveni”, a spus el.

El a indicat faptul că opțiunea pro-occidentală a guvernului moldovean a adus țara aproape de ceea ce el a spus a fi un„colaps economic”.

Șor a respins sfidător sancțiunile impuse de  SUA calificându-le drept o „victorie” care arată că președintele Republicii Moldova „s-a înspăimântat cu adevărat de proteste, înțelegând că zilele ei sunt numărate și că o vom arunca de pe scaun”.

Autorităţile de la Chişinău se gândesc să scoată în afară legii Partidul Şor, finanţat de omul de afaceri cu acelaşi nume. Există toate premisele şi instrumentele legale, susţin şi experţii în drept, după ce Ilan Şor şi alte persoane importante din Republica Moldova au fost sancţionate de Statele Unite. Washingtonul afirmă că oligarhii au avut operațiuni „maligne” de influență rusească în Republica Moldova.

Cei doi oligarhi au avut și încă au influență puternică asupra unor partide politice. Ilan Șor controlează de facto Partidul cu același nume care are în acest moment 6 parlamentari în legislativul de la Chișinău. Autoritățile din Republica Moldova vor acum să-l scoată în afară legii.

Vladimir Plahotniuc și-a anunțat revenirea în politica moldovenească, dupa ce a fugit din țară, în luna iunie a anului 2020.

„Sunt foarte stânjeniți de întreaga operațiune din Ucraina și au nevoie de succes undeva”, a declarat Oleg Serebrian, viceprim-ministrul Republicii Moldova, despre liderii Rusiei într-un interviu. „Frica mea personală este că Moldova este o țintă mai ușoară decât Ucraina. Deci, pentru un fel de reînarmare morală a societății ruse, ar putea folosi diferite instrumente în Moldova. Prima este cea economică.”

Gazprom a redus livrările către Moldova cu 30 la sută în această lună și amenință cu noi reduceri în noiembrie. Atacurile aeriene ruse care vizează infrastructura energetică a Ucrainei cresc și mai mult presiunea. Ucraina a furnizat 30 la sută din energia electrică a Moldovei, dar bombardarea centralelor electrice din Ucraina au determinat Moldova să se orienteze spre România , dar liniile electrice din țara vecină transmit deja la capacitate maximă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite