Rusia pregătește o ofensivă împotriva Ucrainei, potrivit presei americane. Se lucrează la realizarea videoconferinței Biden - Putin

Rusia se pregătește de o ofensivă împotriva Ucrainei cu peste 100.000 de militari. Este declarația făcută în parlamentul de la Kiev de ministrul ucrainean al apărării. Analize în aceeași direcție sunt făcute în presa americană, mai exact de CNN și Washington Post. Iar președintele Joe Biden anunță un set de inițiative pentru protejarea Ucrainei. Între timp, Rusia a început exerciții militare în districtul de sud, inclusiv în Crimeea.

04 Decembrie 2021, 15:42 (actualizat 04 Decembrie 2021, 16:19) Știrile TVR |

Washington Post precizează că Rusia ar planifica o ofensivă militară masivă împotriva Ucrainei, ce ar implica 175.000 de oameni, printre care grupuri tactice, blindate și alte echipamente. Sunt citați oficiali americani și este evocat un document al serviciilor secrete la care au avut acces jurnaliști ai publicației.

CNN se referă la capacitatea forțelor ruse de a efectua de-a lungul graniței cu Ucraina o invazie rapidă și imediată.

Ministrul ucrainean al apărării a prezentat o analiză asupra situației de la frontiera cu Rusia, avertizând că o ofensivă a Rusiei ar putea avea loc la începutul anului viitor. Președintele SUA a anunțat că pregătește un set de inițiative pentru a proteja Ucraina de un atac al Rusiei.

OLEKSII REZNIKOV, ministrul aparării din Ucraina: Serviciul nostru de informaţii analizează toate scenariile, inclusiv cel mai rău. Se apreciază că există probabilitatea unei escaladări la scară largă din partea Rusiei. Cel mai probabil acest lucru ar putea fi la sfârşitul lui ianuarie.

JOE BIDEN, preşedintele SUA: (Ce veţi face ca să preveniţi o invazie rusă în Ucraina? AP relatează că se aşteaptă ca invazia să înceapă în 2022.) Cunoaştem acţiunile Rusiei de mult timp şi mă aştept să am o lungă discuţie cu Putin. (Acceptaţi liniile roşii impuse de Putin în privinţa Ucrainei?) Nu accept linii roşii din partea nimănui.

SUA și Rusia lucrează la  organizarea unei videoconferințe între președinții Biden și Putin, pentru discutarea situației din regiune. Rusia desfășoară ample exerciții militare în districtul de sud, incluși în Crimeea.

Potrivit CNN, nivelul actual al echipamentelor amplasate de Rusia la granița cu Ucraina ar putea aproviziona forțele din prima linie timp de 7-10 zile.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI