Cum reușește Rusia să finanțeze războiul, în ciuda sancțiunilor

27 aprilie 2023, 20:19

Povara sacțiunilor economice nu pare să fi secătuit visteria Kremlinului. Rusia ar mai avea bani să continue războiul în Ucraina încă un an de acum încolo, arată documentele clasificate scurse în mediul online și citate de Washington Post. Potrivit documentelor, oligarhii ruși probabil nu sunt de acord cu războiul din Ucraina și sunt afectați de sancțiuni, însă este puțin probabil ca ei să-și retragă sprijinul pentru Putin, arată evaluarea făcută de serviciile secrete americane.

Elita economică rusească este îngrijorată de viitorul economiei țării, dar s-a adaptat treptat la sancțiuni și a creat noi lanțuri de import, mai scrie cotidianul.

Pe de altă parte, Kremlinul își acoperă costurile crescânde cu războiul prin creșterea impozitelor pentru marile întreprinderi și prin cheltuirea rezervelor așa-numitului „fond suveran de bunăstare”.

În documentul marcat strict secret și obținut de Washington Post scrie: „Moscova se bazează pe creșterea impozitelor pe profit, pe fondul său suveran de investiții, pe creșterea importurilor și pe adaptabilitatea întreprinderilor pentru a ajuta la atenuarea sancțiunilor economice”.

Cu toate acestea, notează jurnaliștii, raportul serviciilor secrete americane nu analizează și alți factori care ar putea afecta capacitatea militară a Rusiei, cum ar fi stocurile de muniție sau nevoia de noi recruți pentru refacerea trupelor.

Tot potrivit unor documente scurse de la Pentagon, Washington Post dezvăluie că Rusia are nevoie să mobilizeze mai mulți recruți, dar se teme de furia publicului.

Reamintim că Uniunea Europeană discută cel de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în special, interzicerea importului de diamante, dar și de petrol livrat prin conducte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite