Rusia păstrează 90 de mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, confirmă Kievul

Steag Ucraina
Steag Ucraina
3 noiembrie 2021, 15:22

După aceste exerciţii, militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării ucrainean. ”Ar trebui observat faptul că, periodic, Federaţia Rusă a recurs la practica transferării şi comasării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”, a explicat ministerul.

În primăvara acestui an, Rusia a provocat îngrijorare la Kiev şi în capitalele occidentale, prin deplasarea a peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, deşi ulterior a ordonat retragerea acestora.

Ministerul Apărării ucrainean a dezminţit luni o informaţie apărută în presă conform căreia Rusia comasează trupe la frontiera sa cu Ucraina, precizând că nu a observat o suplimentare a efectivelor sau a echipamentelor militare.

Site-ul de ştiri politico.eu a relatat că imagini din satelit surprinse luni au confirmat informaţii recente, potrivit cărora Rusia concentrează din nou trupe şi echipament militar la graniţa cu Ucraina.

Imaginile furnizate de compania spaţială americană Maxar Technologies arată aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropiere de oraşul rusesc Ielnia, la aproximativ 250 kilometri nord de frontiera ruso-ucraineană.

Kremlinul s-a limitat miercuri să declare că Rusia menţine o prezenţă militară pe teritoriul său acolo unde consideră necesar.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat masiv începând din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, decizie urmată de un conflict între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei.

În acest conflict şi-au pierdut viaţa aproximativ 14.000 de persoane, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă