Rusia lucrează la un vaccin anti-COVID care generează imunitate celulară

Virusul SARS-CoV-2 în celulele umane - coronavirus
Virusul SARS-CoV-2 în celulele umane - coronavirus
1 martie 2021, 20:29

La o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin, ea a menţionat că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, ”întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”.

”Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a explicat Veronika Skvorţova.

”În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea.

Potrivit lui Skvorţova, direcţia cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Rusia a realizat până acum trei vaccinuri anti-COVID-19: Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac.

În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită ”Sputnik Light”. Acesta va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii, pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite