Rusia „jefuiește” oțelul destinat Europei și Marii Britanii, spune șeful Metinvest: ”Valorează peste 600 de milioane de dolari”

Fosta otelarie Azovstal Mariupol
Fosta otelarie Azovstal Mariupol
22 iulie 2022, 11:30

Firma Metinvest deține uzina Azovstal, care a fost ultimul bastion de apărare al soldaților și civililor ucraineni, în timpul devastării orașului Mariupol.

Directorul executiv, Yuriy Ryzhenkov, a declarat că oțelul este transferat în Rusia și vândut mai departe, dintre care unele au fost destinate clienților din Marea Britanie, relatează BBC.

Kremlinul nu a comentat.

„Furând de la europeni”

Metinvest are sediul în Mariupol, un centru de comerț și producție, care, după aproape trei luni de asalt necruțător, a căzut, în mai, în mâna Rusiei.

Ryzhenkov a spus că 300 de angajați și 200 de rude ale angajaților au fost uciși în atacul asupra fabricii Azovstal, care împreună cu fabrica sa soră Ilici a reprezentat 40% din întreaga producție de oțel din Ucraina.

Mii de tone de oțel fuseseră plătite de clienții europeni, inclusiv unii din Marea Britanie.

El a spus că surse publice și informatorii proprii ai companiei au raportat că oțelul este transferat în Rusia și vândut pe piețele interne sau în țări din Africa și Asia.

„Ceea ce fac ei este practic să jefuiască. Ei fură nu numai produsele noastre, ci și unele dintre acele produse care aparțin deja clienților europeni. Așa că, practic, nu ne fură doar de la noi, ci fură și de la Europa. Îi fură, de asemenea, pe europeni”, a declarat domnul Ryzhenkov pentru BBC.

El a spus că Metinvest documentează cât mai mult furt posibil și se pregătește să ia măsuri legale în viitor.

„La un moment dat, rușii se vor confrunta nu numai cu instanțele internaționale, ci și cu instanțele penale. Și vom merge după ei cu orice avem”.

BBC a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii, dar nu a răspuns acuzațiilor.

Profesorul Marko Milanovich, expert în drept internațional la Universitatea din Reading, spune că există o serie de opțiuni pentru a urmări un caz, dar perspectivele de succes sunt mai puțin sigure.

„Orice opțiune legală pe care Metinvest o alege, este un proces foarte dificil și, în timp ce jefuirea este, din păcate, destul de comună în conflict, a da în judecată statul jefuitor și obținerea de despăgubiri este într-adevăr foarte, foarte rară”, a spus el pentru BBC.

„Cu toate acestea, s-ar putea să-și dorească o satisfacție simbolică mai mult decât banii, iar etichetarea Rusiei drept încălcător de lege ar fi o mare problemă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite