Rusia investighează tipul de ventilator trimis în SUA, după ce 6 persoane au murit în incendii declanșate, cel mai probabil, de astfel de aparate

Incendiu la un spital din Rusia
Incendiu la un spital din Rusia
12 mai 2020, 22:16

Cinci persoane au murit marți la un spital din St. Petersburg, dintre care 4 într-o unitate de terapie intensivă pentru coronavirus. O sursă a declarat agenției de știri TASS că incendiul a izbucnit după ce un ventilator folosit pentru a ajuta pacienții grav bolnavi să respire a luat foc.

Un incendiu similar, provocat de același model de ventilator, a curmat sâmbătă încă o viață, într-un spital din Moscova, potrivit unei surse TASS.

Roszdravnadzor, instituția care supraveghează sistemul de asistență medicală din Rusia, a declarat că va verifica calitatea și siguranța ventilatoarelor din cele două spitale, iar conducerea spitalului din St. Petersburg a indicat că nu va mai folosi modelul în cauză.

Producătorul a îndemnat totuși oamenii să nu tragă concluzii grăbite.

Modelul Aventa-M s-a numărat printre cele trimise în Statele Unite la începutul lunii aprilie, pentru a ajuta sistemul medical să facă față epidemiei de coronavirus. Ventilatorul este realizat de o firmă aflată sub sancțiunile SUA.

Uzina UPZ din Chelyabinsk, aflată la 1.500 km la est de Moscova, a confirmat că Aventa-M este unul dintre produsele sale. „Nu avem date oficiale despre dispozitivele care au fost instalate în zona incendiului (St. Petersburg)”, a menționat un purtător de cuvânt.

Rusia este destul de bine aprovizionată cu ventilatoare și și-a sporit producția internă de la izbucnirea epidemiei.

Experții în date și unii medici arată că multe mașini utilizate în afara orașelor mari ale Rusiei sunt vechi. Potrivit TASS însă, ventilatorul din St Petersburg era nou – fusese instalat luna aceasta.

Concernul KRET, care controlează UPZ, a declarat că ventilatoarele sale au trecut toate testele necesare și au fost folosite de unitățile medicale din Rusia încă din 2012, fără probleme de securitate.

„Analizăm diferite scenarii: starea rețelei (electricitate), infrastructura instituțiilor medicale, echipamentele medicale și respectarea normelor de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite