Rusia îngrijorează UE. La Bruxelles se caută soluții împotriva propagandei și dezinformării

18 ianuarie 2018, 15:36

Până în prezent, preocupările privind propaganda rusă proveneau în principal din țări din estul Europei. Însă, după dezvăluirile privind campania electorală din SUA din 2016, în care Rusia este acuzată că a vrut să influențeze alegerile în favoarea lui Donald Trump, și după incidentele din Germania și cele din timpul alegerilor prezidențiale din Franța, această problemă a devenit un motiv de îngrijorare pentru toate țările UE. Atât de serios, încât Comisia Europeană a trebuit să ia act în mod public.

Julian King, comisar european pentru securitate:  „Autorităţile ruse nu ascund scopurile campaniei de dezinformare. În doctrina militară rusească şi în declaraţiile generalilor ruşi de top  folosirea informaţiilor false şi destabilizarea sunt descrise ca legitime, ca orice alt tip de forţă armată.”

Amenințarea este cu atât mai serioasă, cu cât Federația Rusă aloca fonduri uriașe pentru propagandă.

Esteban Gonzales Pons, europarlamentar PPE: „Kremlinul alocă fonduri de 1 miliard de euro pentru reţele tv în 33 de limbi în 100 de ţări, are conturi false peste tot în lume şi răspândeşte ştiri false inclusiv în UE. Uniunea Europeană, pe de altă parte, are buget de doar 1 milion de euro şi o echipă de 17 persoane care se luptă cu propaganda de 1 miliard de euro. Deci, suntem destul de vulnerabili.”

Liisa Jakoonsaari, europarlamentar S&D: „Alfabetizarea media este foarte importantă. Uniunea Europeană nu poate face nimic singură, fără implicarea statelor membre.  Premierul suedez Stefan Lofven a spus săptămâna trecută că Suedia va pune în funcţiune o unitate de apărare psihologică. Asta ar trebui să facem şi la nivel european, ar trebui ca pe agenda noastră apărarea psiholgică să fie cuvântul cheie.”

Comisia Europeană a înființat săptămâna trecută un grup de lucru la nivel înalt, format din experți, care urmează să livreze soluții la atacurile propagandistice care vin dinspre Federația Rusă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite