Rusificarea teritoriilor ocupate din Ucraina. Kremlinul folosește ecrane mobile pentru a difuza propaganda rusească în Mariupol

Propagandă rusească în Mariupol
Propagandă rusească în Mariupol
27 mai 2022, 08:03

Ministerul rus al Situațiilor de Urgență a publicat videoclipuri în care arată vehiculele, numite „complexe de informații mobile”, pe ale căror ecrane sunt difuzate segmente de știri ale televiziunii de stat și emisiuni politice în care experții susțin invazia din Ucraina. Acestă acțiune grotescă are loc pe fundalul unui oraș  ruinat, aflat în stare de catastrofă umanitară, unde electricitatea și apa curentă lipsesc.

Scenele orwelliene se produc într-un oraș devastat de bombardamente și în care mii de oameni și-au pierdut viețile în urma atacurilor barbare. Una dintre dubele cu ecrane uriașe a fost plasată chiar lângă ruinele teatrului din Mariupol, unde sute de oameni au fost uciși într-un atac aerian în martie.

Mai multe camioane patrulează pe străzile orașului, difuzând în principal segmente de știri ale televiziunii ruse. „De trei luni, oamenii din Mariupol sunt ținuți într-un vid informațional din cauza lipsei de energie electrică”, a scris Ministerul de Urgență într-un comunicat.

Ecranele mobile au fost instalate în locurile în care locuitorii Mariupolului primesc ajutor umanitar, documente rusești și în punctele din oraș unde este disponibilă apă potabilă.

„Practica „nu există mîncare, așa că hrănește-i cu minciuni” câștigă amploare”, a scris Petro Andriușcenco, consilier al primarului ucrainean din Mariupol. Este „cinism de cel mai înalt nivel”.

„Adevărul și propaganda”, a scris Anton Gerașenco, consilier al Ministerului de Interne ucrainean, postând un videoclip cu camioanele rusești suprapuse peste imagini cu ruinele orașului. Aceasta este „lumea rusă”, a adăugat el.

Efortul de a instala propaganda rusească în orașul ruinat face parte dintr-un efort mai amplu de pacificare și integrare a orașelor capturate precum Mariupol, în ciuda asigurărilor anterioare ale lui Vladimir Putin că Rusia nucaută să ocupe noi teritorii în Ucraina.

Putin a semnat miercuri o lege prin care va fi accelerată aprobarea cererilor de cetățenie în Mariupol, precum și în regiunile ucrainene Herson și Zaporojie, care sunt parțial sub control guvernamental.

Decizia Kremlinului este de fapt o încercare de a anexa teritoriile prin umplerea lor cu cetățeni ruși de facto.

Înalți oficiali ai Kremlinului au promis deja că vor rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei. „Sistemul simplificat ne va permite tuturor să vedem în mod clar că Rusia este aici nu doar pentru o lungă perioadă de timp, ci pentru totdeauna”, a declarat adjunctul liderului numit de Moscova al regiunii ocupate Herson, Kirill Stremousov, agenției de presă de stat ruse RIA Novosti.

„Eliberarea ilegală de pașapoarte… este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a normelor și principiilor dreptului internațional umanitar”, a declarat miercuri ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Administrația rusească din Herson a anunțat, de asemenea, că va începe joi să emită salarii în ruble, adoptând efectiv moneda Rusiei ca parte a anexării târâtoare a teritoriilor din sudul Ucrainei. Autoritățile locale instalate de Rusia au spus, de asemenea, că ar putea solicita oficial anexarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite