Rusia extinde zona de evacuare în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Semnale îngrijorătoare privind intențiile Moscovei la barajul de la Kahovka

Hidrocentrala de la Nova Kahovka
Hidrocentrala de la Nova Kahovka
1 noiembrie 2022, 10:31

Într-o postare pe contul său Telegram, Vladimir Saldo, liderul numit de Moscova al regiunii Herson, parţial ocupată de forţele ruse, a declarat că extinde zona acoperită de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km, pentru a include alte 7 aşezări.

‘Din cauza posibilităţii ca regimul ucrainean să utilizeze metode de război interzise şi a informaţiilor potrivit cărora Kievul pregăteşte un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kahovka există un pericol iminent ca regiunea Herson să fie inundată, (având ca rezultat) distrugerea în masă a infrastructurii civile şi o catastrofă umanitară’, susţine Saldo într-un mesaj video postat luni seara.

‘Dat fiind această situaţie, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de la Nipru… o decizie ce va permite crearea unei apărări stratificate în scopul de a respinge atacurile ucrainene şi de a apăra civilii’, afirmă el.

Kievul a dezminţit că ar intenţiona să atace barajul de la Kahovka, o instalaţie cu o înălţime de 30 de metri şi 3,2 kilometri lungime, de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA (Great Salt Lake), pentru a inunda oraşe şi sate, dintre care mai multe au fost capturate de forţele ruse la începutul războiului.

Kievul a declarat că afirmaţiile repetate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina pregăteşte un atac asupra barajului, care asigură aprovizionarea cu apă a peninsulei anexate Crimeea şi a centralei nucleare din Zaporojie, este un semn că Rusia însăşi are în vedere efectuarea unui astfel de atac, ca apoi să dea vina pe Kiev şi pe susţinătorii occidentali.

Rusia a evacuat zeci de mii de civili în ultimele săptămâni de pe malul de vest al fluviului Nipru, în faţa unei contraofensive ucrainene în sudul ţării. Oficialii instalaţi de Moscova oferă civililor o recompensă unică de 100.000 de ruble (circa 1.628 de dolari) pentru a pleca, iar Moscova le-ar pune la dispoziţie locuinţe în alte regiuni ale Rusiei, aşa cum susţine Saldo.

Preşedintele Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunii Herson luna trecută, împreună cu altele trei (Zaporojie – în sud, Doneţk şi Lugansk – în est), după desfăşurarea aşa-numitelor referendumuri în cele patru regiuni ucrainene, care au fost catalogate drept false şi ilegale de către Kiev şi Occident, notează DPA.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite