Rusia expulzează un diplomat moldovean. Nicu Popescu, șeful MAEIE: Aceste măsuri ostile afectează negativ cetățenii Republicii Moldova

Rusia steag
Rusia steag
25 aprilie 2023, 13:01

Ministerul a precizat într-un comunicat că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a-l informa în legătură cu decizia de expulzare, precum şi pentru a protesta împotriva a ceea ce diplomaţia rusă a numit „măsuri neprieteneşti împotriva Rusiei” şi „declaraţii antiruse regulate” din partea Chişinăului.

Diplomaţia rusă a mai transmis că Darii a fost informat şi că Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a mai multor funcţionari moldoveni ca urmare a declaraţiilor antiruse ale acestora şi a ralierii Republicii Moldova la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva unor cetăţeni ruşi.

Ministrul de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamati și Lilian Carp sunt oficialii cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă, în urma deciziei de astăzi a Ministerului de Externe de la Moscova, scrie Kommersant.ru.

De asemenea, potrivit sursei citate, persoana expulzată din Rusia este consulul Republicii Moldova în această țară.

”Declararea unui diplomat moldovean drept persona non-grata de către autoritățile Federației Ruse și interdicția mai multor oficiali moldoveni de a intra în Rusia reprezintă o altă acțiune ostilă din partea acestui stat, la fel cum au existat și multe alte precedente”. Comentariul a fost făcut de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă, conform TVR Moldova.

Potrivit lui Nicu Popescu, timp de foarte mulți ani Federația Rusă a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de cetățenii moldoveni, față de economie, față de independența țării. Acest lucru s-a manifestat prin sprijinirea separatismului, prin sprijinul și menținerea prezenței ilegale pe teritoriul țării, prin introducerea embargourilor asupra produselor din Republica Moldova, asupra vinurilor, asupra fructelor și legumelor.

”În acest context, Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat șeful MAEIE.

Săptămâna trecută, secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, Filip Cojocaru, a declarat că un angajat al ambasadei ruse la Chişinău a fost declarat persona non-grata.

Guvernul Republicii Moldova a precizat că expulzarea are legătură cu acţiuni ale angajaţilor ambasadei faţă de agenţii de frontieră moldoveni care au refuzat intrarea unui politician regional rus pe aeroportul din Chişinău.

Poliţia moldoveană a transmis că guvernatorul regiunii ruse Tatarstan, Rustam Minnihanov, a vrut să viziteze Republica Moldova pentru a creşte sprijinul pentru un candidat pro-rus la un scrutin regional.

Republica Moldova, care a depus oficial anul trecut, alături de vecina Ucraina, o cerere de aderare la UE, a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze ţara, lucru negat de Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă