Rusia expulzează 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi

Rusia expulzează 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi
Rusia expulzează 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi
19 aprilie 2022, 16:27

Astfel, Moscova expulzează 21 de diplomaţi belgieni şi 15 diplomaţi olandezi, printre care 14 angajaţi ai ambasadei Ţărilor de Jos la Moscova şi un angajat al consulatului general olandez din Sankt-Petersburg, nord-vestul Rusiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe rus. Ei vor trebui să părăsească teritoriul rus în termen de două săptămâni.

Diplomaţia rusă precizează, de asemenea, că l-a convocat marţi pe ambasadorul Luxemburgului, pentru ‘a protesta cu fermitate’ împotriva expulzării unui diplomat rus din această ţară. Rusia „îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii’ la această expulzare ‘inamicală şi neîntemeiată”, adaugă comunicatul ministerului.

Şeful diplomaţiei olandeze, Wopke Hoekstra, a declarat la rândul său într-un comunicat că „regretă” această măsură a Moscovei. „Vom vedea acum care sunt consecinţele faptului că atâţia colegi trebuie să părăsească Moscova şi Sankt-Petersburg”, a spus el.

Pe 29 martie, Belgia a anunţat expulzarea în termen de 15 zile a 21 de persoane ce lucrau la ambasada şi consulatul Rusiei, suspectate de implicare în ‘operaţiuni de spionaj şi de influenţă ce ameninţau securitatea naţională’.

În aceeaşi zi, Ţările de Jos au decis expulzarea a 17 persoane „acreditate în calitate de diplomaţi pe lângă reprezentanţe ruse” în această ţară, dar care „erau în secret activi în calitate de ofiţeri de informaţii”.

Înainte de aceasta, pe 23 martie, Polonia a anunţat, prin vocea ministrului său de interne Mariusz Kaminski, expulzarea a 45 de ‘spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi’.

În aprilie, Franţa şi Germania, Italia, Danemarca şi Suedia au expulzat la rândul lor zeci de diplomaţi ruşi.

În total, ţările Uniunii Europene (UE) au expulzat mai mult de 300 de membri ai personalului ambasadelor ruse de când Moscova a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Rusia şi-a intensificat la rândul său acţiunile de răspuns săptămâna trecută, expulzând diplomaţi ai Republicii Cehe, Bulgariei şi UE, precum şi diplomaţi olandezi şi belgieni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite