Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele cu alimente să poată pleca din Ucraina

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
25 mai 2022, 11:35

Din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Rudenko a cerut în context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

„Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancţiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare”, a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei.

De asemenea, Rusia va discuta despre posibilitatea de a întreprinde un schimb de prizonieri cu Ucraina, după ce prizonierii care s-au predat vor fi condamnaţi, a adăugat Rudenko.

Oficiali ruşi şi separatişti proruşi din estul Ucrainei au declarat că unii dintre prizonierii care s-au predat ar trebui judecaţi pentru crime de război.

Andrei Rudkov a mai spus că este prematur să se stabilească o bază militară rusă în regiunea Herson din estul Ucrainei, controlată de ruşi.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite