Rusia este cu ochii pe tot ce se întâmplă acum în Marea Neagră. Mai multe state NATO, între care și România, participă la aplicațiile miliare comune Sea Shield 19, care încep pe 8 aprilie. Scopul acestui exercițiu este îmbunătățirea coordonării cu țările partenere Georgia și Ucraina. Cum reacționează Moscova, ne spune Liviu Iurea.
Un distrugător olandez, două fregate ale marinei spaniole și canadiene au fost escortate de navele militare rusești imediat după ce au intrat în apele Mării Negre. Ministerul Apărării de la Moscova avertizează că toate acțiunile militare întreprinse de Statele Unite în bazinul Mării Negre vor fi atent monitorizate de pe doua nave: " Ivan Hurs" și "Vasilii Bykov" din dotarea Flotei ruse.
De fapt, toate navele statelor membre NATO, participante la exercițiile militare comune Sea Shield vor fi supravegheate de către Rusia.
Experții militari, dar și presa rusă, apreciază că acțiunile NATO din perioada imediat următoare și mai ales în bazinul Mării Negre reprezintă un mesaj de susținere pentru actualul președinte Petro Poroshenko, care candidează duminică pentru încă un mandat la alegerile prezidențiale din Ucraina.
Zilele trecute , in peninsula Crimeea , anexata de Rusia in 2014 au avut loc manevre militare de amploare cu implicarea fortelor maritime , aeriene si de desant din cadrul Flotei ruse la Marea Meagra.
In timpul manevrelor s-a verificat gradul de operativitate si coordonare intre diferite tipuri de arme , s-au simulat eliberarea unor nave sechestrate si masurile aplicate de Moscova in cazul in care nave straine se apropie de frontiera de stat a Rusiei