Rusia distruge în mod intenţionat patrimoniul cultural ucrainean, avertizează UE

Josep Borrell
Josep Borrell
19 aprilie 2022, 10:47

„Obiecte de patrimoniu cultural sunt distruse intenţionat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, notează Borrell pe contul său oficial de Twitter.
Cultura ucraineană este „parte importantă a patrimoniului european”, subliniază Borrell. Prin urmare, el a asigurat că UE „sprijină artiştii, profesioniştii culturii şi organizaţiile culturale afectate de război”.

Înaltul oficial european a menţionat în mesajul său campania comunitară #ArtVsWar, al cărui obiectiv este de a conştientiza asupra nivelului de distrugere a patrimoniului cultural, a obiectivelor şi a iniţiativelor culturale ca urmare a unui conflict militar.

În Ucraina „cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz capabil să combată ameninţările continue de distrugere”, a declarat la rândul său Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să evite deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanţele ruseşti.

Josep Borrell a lansat acest avertisment pe 18 aprilie, când este marcată Ziua Patrimoniului Mondial (#WorldHeritageDay), cunoscută şi sub numele de „Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor„, având drept scop creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei diversităţii patrimoniului cultural şi a conservării acestuia pentru generaţiile viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite