Rusia deblochează strâmtoarea Kerci, dar începe exerciții militare în zonă. Iulian Chifu: Indiferent cât vrem să fim la mijloc, să audiem ambele părți, până la urmă nu putem să fim la mijloc între victimă și agresor

7 decembrie 2018, 18:36

Avem un agresor – Federația Rusă, care nu în strâmtoarea Kerci, nu în Marea de Azov, ci în Marea Neagră a produs acel atac, care este agresiune directă, sub steag rus, pentru prima oară folosind steag rus. Dacă în Crimeea am avut omuleții verzi celebri, în estul Ucrainei, niște voluntari, niște mercenari, combinați cu niște soldați ruși care s-au rătăcit, sau erau în vacanță și luptau acolo, ei bine, de data aceasta avem agresiune calificată în Marea Neagră, care este subiect, un ‘clause’ al Convenției Națiunilor Unite„, a adăugat Iulian Chifu.

Întrebat la ce ne putem aștepta de la ruși în situația de față, analistul de politică externă a arătat că orice tip de scenariu poate fi pe masă.

„Cred că intervenția din Consiliul de Securitate, intervenția NATO, a Statelor Unite, acțiunea sub ‘Cer deschis’ (…) nu sunt altceva decât niște mesaje foarte clare și niște gesturi extrem de concrete pentru a descuraja orice tip de atac posterior, pentru că marea preocupare era a unei ingerințe sau a unei incursiuni directe via Mariupol către Crimeea a forțelor ruse, care sunt deja masate în acea regiune”, a mai subliniat Iulian Chifu.

Guvernul de la Kiev a anunțat marți că în porturile din Marea Azov activitatea a fost reluată și se derulează normal.

Pe 25 noiembrie, în strâmtoarea Kerci, care face trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, trei nave militare ucrainene au fost sechestrate de ruși sub pretextul trecerii ilegale a frontierei maritime.

Cei 24 de marinari au fost arestați, inculpați și în prezent se află la Moscova.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, le-a promis rudelor că va lupta pentru eliberarea acestora.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei: „Luăm în calcul mai multe variante. Prima,  ar fi un pachet de sancţiuni numit ‘Azov’, sancţiuni îndreptate împotriva celor care au participat la actul de agresiune”.

În urma acestui episod extrem de tensionat, Ucraina a decretat penru o lună legea marțială în câteva zone considerate vulnerabile.

Duma de Stat, parlamentul de la Moscova, consideră însă că Poroșenko nu face altceva decât să manipuleze cancelariile occidentale.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei: „Ne dorim ca parlamentarii europeni să înţeleagă această chestiune, pentru că informaţiile pe care le primesc de la propagandişti alterează realitatea”.

Întrebat ce va face NATO dacă Rusia atacă Ucraina, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a precizat că organizația susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața amenințărilor ruse.

Pe fondul tensiunilor din ultima vreme, Ucraina a cerut NATO să trimită mai multe nave militare în zona Mării Negre, dar surse din cadrul Alianței au transmis că nu există niciun plan pentru a da curs acestei solicitări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă