Rusia continuă să livreze gaze către Austria, Germania și Ungaria

Livrare gaze naturale
Livrare gaze naturale
27 aprilie 2022, 12:23

Alte țări din Uniunea Europeană precum austria, Germania și Ungaria continuă să primească gaze rusești.

Austria, care a continuat să plătească pentru gazul rusesc în euro, a declarat în această dimineață că livrările continuă fără restricții. Primește aproximativ 80% din gazul său din Rusia.

Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat miercuri dimineaţa, pentru postul public de radio ORF, că prin gazoductul Nord Stream şi prin Ucraina continuă să vină cantităţile de gaze stabilite prin acord.

Întrebată dacă există indicii privind o întrerupere a furnizării, ea a răspuns: „Nu, nu avem astfel de indicii”.

În acelaşi timp, Gewessler a subliniat că Austria trebuie să facă „tot posibilul pentru a pune capăt cât mai repede posibil” dependenţei sale de gazele ruseşti.

Cea mai mare parte din gaze sunt necesare pentru industria grea, un sector economic foarte puternic în Austria, fiind astfel explicată reticenţa ţării de a renunţa brusc la importuri, aşa cum cere Ucraina.

Potrivit lui Gewessler, oprirea neaşteptată a furnizării pentru două state membre ale Uniunii Europene demonstrează că nu se poate avea încredere în Rusia.

„Vladimir Putin duce războiul folosindu-se inclusiv de furnizările energetice”, a concluzionat ministrul austriac.

În mod similar, Germania a refuzat să plătească gazul în ruble. Aseară, autoritatea de reglementare a rețelei a declarat că monitorizează situația, dar a spus că securitatea aprovizionării sale este „garantată în prezent”.

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat în această dimineață că livrările sunt normale, adăugând că, în mai, va transfera următoarea sa plată pentru gazul rusesc în euro pentru Gazprombank, pentru a o transforma apoi în ruble.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite