Rusia construieşte noi baze militare în zona arctică

31 ianuarie 2017, 09:35

Încă de pe timpul Uniunii Sovietice, Moscova a acordat o atenţie deosebită zonei Arctice. A construit un sistem de radare care scana întreaga regiune iar bombardierele strategice survolau zilnic imensele banchize de gheaţă.

Odată cu căderea Cortinei de Fier, Rusia nu a mai avut mijloace de întreţinere şi treptat a părăsit bazele militare din Arctica.

În ultimii ani, Vladimir Putin şi-a îndreptat din nou atenţia asupra acestei regiuni.

Anul trecut, Rusia a înaintat la ONU o cerere pentru extinderea platformei sale continentale spre Nord.

Demersul Moscovei se bazează pe o prevedere internaţională care afirmă că este posibilă extinderea zonei economice a unei ţări, dacă noua zonă este adiacentă platformei sale continentale.

Zona Arctica are şi o miza geopolitică extrem de importantă. Ea deţine circa 13 la sută din rezervele totale de petrol şi 30% din rezervele de gaze naturale ale planetei.

În afară de asta, ca urmare a încălzirii globale, zona Arctica poate deveni una dintre rutele principale navale, un traseu foarte atractiv nu numai pentru statele riverane dar şi pentru China Japonia sau Coreea de Sud care caută un drum mai scurt spre Europa.

Totuşi preţul scăzut la petrol şi sancţiunile împotriva Rusiei au tăiat pe moment din ambiţiile Moscovei în zona Arctica însă Kremlinul dă semne că are de gând să joace serios şi pe termen lung. Embargoul pe tehnologiile occidentale de foraj în condiţii extreme blochează şi acum o serie de proiecte economice ale Rusiei . Se găsesc însă bani pentru reamenajarea fostelor baze militare sovietice şi construirea altora noi.

Şase baze militare noi în Arctica vor fi gata la sfârşitul acestui an. Fiecare va avea o autonomie de până la 18 luni şi vor fi dotate cu sisteme de apărare antiaeriană. Rusia doreşte să transmită un semnal : nu are de gând să cedeze nici o palma din teritoriul său, inclusiv zăcămintele din subteran, pe care le va exploata imediat ce va avea tehnologia necesară.

Moscova speră ca într-o zi, aşa-numită ruta nordică care se întinde de la Murmansk la strâmtoarea Bering să devină un nou Canal de Suez care să lege Europa de Asia. Despre miza pe care o reprezintă Arctica pentru Rusia,  ne spune Liviu Iurea,

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite