Rusia cere distrugerea lansatoarelor de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România. Ministrul român de Externe: Scutul de la Deveselu este strict defensiv

7 februarie 2019, 22:12

Ministerul rus al Apărării a propus, joi, SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS, relatează Agerpres.

Luna trecută, Washingtonul, care acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.

Moscova respinge acuzaţiile americane şi susţine că racheta sa are o rază de acţiune de ‘480 km’, deci se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfăşurate în România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.

Rusia ‘nu are nicio intenţie ostilă împotriva României’, a declarat, joi, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, într-o conferinţă de presă.

Kuzmin a vorbit despre premisele relaţiei Rusia – România în contextul unei ‘bune vecinătăţi’.

Valery Kuzmin : ‘Nicio acţiune neprietenoasă, ostilă nu este planificată şi vă asigur că Rusia nu are nicio intenţie ostilă, agresivă împotriva României atât timp cât credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod în care poţi construi relaţii cu vecinii este să oferi condiţiile unei bune vecinătăţi’.

Kuzmin a fost întrebat, în contextul în care Rusia şi Statele Unite ale Americii au anunţat că renunţă la Tratatul INF, dacă România va deveni o ‘ţintă militară’ pentru Rusia, ţara noastră fiind gazda sistemului antirachetă de la Deveselu.

Tratatul INF în Rusia nu a fost considerat ca fiind foarte benefic pentru apărarea ţării‘, a punctat Kuzmin.

Diplomatul a declarat că, din punct de vedere militar, ‘pentru moment, nimic nu se va schimba’, dar a vorbit despre faptul că sistemul antirachetă american ar fi direcţionat împotriva Rusiei.

Americanii (…) au vorbit timp de peste un deceniu că sistemul lor strategic antirachetă nu este direcţionat către Rusia, dar recent, când au vorbit de planurile privind cursa înarmărilor în spaţiul cosmic, au recunoscut că este direcţionat împotriva Rusiei’, a spus diplomatul rus.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni.

Ministrul Teodor Meleșcanu: Scutul de la Deveselu este defensiv

Toată lumea ştie foarte bine şi lucrurile acestea au fost în permanenţă spuse de către noi: baza de la Deveselu este o structură militară pur defensivă, care se foloseşte împotriva rachetelor balistice şi care în niciun caz nu are încărcături nucleare, este vorba de rachete care pur şi simplu funcţionează ca urmare a unor explozii cu combustibil convenţional. (…) Nu există absolut nimic, niciun argument în legătură cu posibilitatea ca această bază să creeze probleme Federaţiei Ruse. Este strict de apărare în cazul unui atac cu rachete, de oriunde ar veni el‘, a afirmat Meleşcanu într-o intervenţie telefonică la Antena 3 și citat de Agerpres.

În opinia sa, Federaţia Rusă încearcă, prin astfel de acţiuni, să îşi justifice propria politică de înarmare.

Teodor Meleșcanu: ‘Din punctul meu de vedere, este una din modalităţile prin care Federaţia Rusă, în contextul discuţiilor legate de faptul că nu respectă prevederile tratatului INF cu arme nucleare intermediare, caută argumente şi teme prin care să-şi justifice producţia (…) de rachete hipersonice, care creează un pericol real, şi nu vorbesc doar pentru România. Raza lor de acţiune merge până în zona Germaniei, Europa Centrală (…). Este pur şi simplu o operaţiune care urmăreşte să găsească argumente pentru ceea ce hotărăşte să facă‘.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că va avea consultări cu omologii din celelalte state aliate, pentru stabilirea unei poziţii comune a NATO pe acest subiect.

Teodor Meleșcanu: ‘Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine (…) o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Într-adevăr, facilitatea de la Deveselu este unul din pilonii sistemului antirachetă la nivelul NATO. El va fi replicat şi prin anumite instalaţii în Polonia, prin folosirea unor nave care au capacitatea aceasta. Deci, pur şi simplu este vorba de o protecţie pe care o avem la nivelul NATO şi la care România participă şi ea în calitate de ţară membră a alianţei. Şi aceste lucruri evident că vor trebui (…) să fie spuse foarte clar şi am convingerea că vor fi susţinute de toate statele membre NATO‘.

Întrebat dacă intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, ministrul a răspuns: ‘O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare (…) este de foarte multe ori dificil de înţeles’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite