Rusia cere ca forțele NATO să plece din România și Bulgaria

21 ianuarie 2022, 11:09

Moscova a cerut garanții obligatorii din punct de vedere juridic de la NATO cum că Alianța își va opri expansiunea și va reveni la granițele sale din 1997.

Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna asta pentru Bulgaria și România, care au aderat la NATO după 1997, ministerul a spus că Rusia dorește ca toate trupele, armele și alte echipamente militare străine să fie retrase din aceste țări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus.

Propunerile de securitatea cerute de Rusia au fost discutate din nou cu Statele Unite, vineri, la Geneva, unde secretarul de stat american, Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a salutat, joi, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic.

 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la TVR 1: Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România e doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă

RADAR GEOPOLITIC | Titus Corlățean și Radu Carp au analizat subiectele fierbinți ale momentului și implicațiile acestora asupra României

Dan Dungaciu, analist de politică externă: Nici în cel mai negru scenariu imaginabil nu se pune problema ca Federaţia Rusă să atace NATO

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite