Rusia ceartă Google pentru presupusa opțiune de traducere a sintagmei „dragi ruși” în „morți ruși”

12 aprilie 2022, 15:53

Autoritatea de reglementare în domeniu din Rusia, Roskomnadzor, a cerut luni companiei occidentale „să ia măsuri imediate pentru a exclude declarații sau amenințări la adresa utilizatorilor ruși”, transmite Reuters.

Potrivit autorității, când sintagma „dragi ruși” era tastată în Google Translate, era oferită și varianta „morți ruși” sub secțiunea de referințe – „Voiai să spui/ Te refereai la”.

Intrigată, conducerea Roskomnadzor a subliniat că astfel de variante nu erau oferite ca opțiuni pentru alte naționalități.

Google nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta situația.

Mai multe publicații internaționale au constatat însă la scurt timp după comunicatul autorităților din Rusia că Google Translate nu oferea opțiunea la care se referea Roskomnadzor.

Nici la traducerea în limba română nu apărea o astfel de opțiune. De altfel, după fiecare literă tastată, opțiunile furnizate se schimbă, transformându-se în variante cât mai apropiate de sintagme recunoscute de Google. Forma primului cuvânt tradus nu se schimbă dacă acest cuvânt este urmat de pluralul „ruși”. Așadar, „dear” rămâne identificat ca „dear” și nu ca „dead” („morți”).

(w500) Varianta

(w500) Varianta

Roskomnadzor a solicitat companiei americane să ia „măsurile corespunzătoare pentru a preveni astfel de situații împotriva utilizatorilor ruși, precum și să informeze agenția despre motivele apariției unor astfel de mesaje”.

Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicaţiilor a anunţat săptămâna trecută că interzice companiei Google să îşi facă publicitate în Rusia și a acuzat platforma YouTube că difuzează informaţii false despre forţele ruse din Ucraina.

Potrivit deciziei de joi, motoarele de căutare ruseşti vor trebui să indice că Google şi filialele sale încalcă legislaţia rusă atunci când se face o căutare cu numele lor.

VEZI și „Internetul suveran”. Cum transformă Putin Rusia într-un „gulag digital”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite