Rusia ar putea opri total gazele. Europa să se pregătească, avertizează şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie

Livrări de gaze Rusia
Livrări de gaze Rusia
24 iunie 2022, 08:23

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru o oprire totală a furnizării de gaze ruseşti încă din iarna aceasta, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, într-un interviu pentru Financial Times.

Birol a remarcat că decizia Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze către ţările europene ar putea fi un semn prevestitor pentru noi reduceri, deoarece Moscova caută „un efect de pârghie” în timpul războiului împotriva Ucrainei. „Europa trebuie să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet”, a spus Birol.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei. Cred că reducerile de aprovizionare sunt menite să evite umplerea depozitelor europene şi să crească efectul de pârghie al Rusiei în lunile de iarnă”, a adăugat el.

Anul trecut, AIE a fost una dintre primele organizaţii oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa, în pregătirea pentru invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit şefului AIE, măsurile de urgenţă luate de ţările europene pentru a reduce cererea de gaze, precum lansarea unor vechi centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda temerilor cu privire la creşterea emisiilor de carbon.

El a adăugat că orice emisii suplimentare de dioxid de carbon care poluează aerul de la arderea cărbunelui vor fi compensate de planurile accelerate ale Europei de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi şi de a construi capacitatea de energie regenerabilă. Dar Birol a avertizat, de asemenea, că măsurile luate de guvernele europene probabil nu au luat în considerare pregătirile pentru o situaţie în care aprovizionarea cu gaze ruseşti a fost întreruptă complet şi a spus că ţările ar trebui să facă tot posibilul pentru a se asigura că instalaţiile de depozitare sunt umplute înainte de lunile de iarnă.

„Cred că, pe măsură ce se apropie iarna, vor exista măsuri mai profunde din partea cererii [luate de guvernele din Europa]”, a spus Birol. Şeful AIE a spus că ţările ar trebui să încerce să amâne închiderea oricăror instalaţii de energie nucleară pentru a ajuta la limitarea cantităţii de gaz ars în generarea de electricitate. Germania, în special, s-a confruntat cu critici pentru decizia sa de a continua dezafectarea ultimelor sale centrale nucleare în timpul crizei energetice.

Birol a spus că guvernele nu fac încă suficient pentru a încuraja investiţiile în energie regenerabilă pentru a limita cererea de combustibili fosili. Este de aşteptat ca investiţiile totale în sectorul energetic să crească cu 8% în acest an, până la 2,4 trilioane de dolari. Şeful AIE a mai adăugat că fără introducerea unei politici de reducere semnificativă a consumului de combustibili fosili, lumea va continua să se confrunte cu fluctuaţii periculoase ale preţurilor petrolului şi gazelor.

Deşi au existat unele semne pozitive de creştere a investiţiilor în energie mai curată, care provin parţial din dorinţa Europei de a renunţa la dependenţa de energia rusă, imaginea mondială este în cel mai bun caz mixtă, a spus şeful AIE. În ţările în curs de dezvoltare, cu excepţia Chinei, investiţiile în energie regenerabilă abia au crescut din 2015. „Slăbiciunea relativă a investiţiilor în energie curată în mare parte din lumea în curs de dezvoltare este una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe”, a spus AIE în raport.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite