Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu. Propunerea a fost făcută de SUA și transmisă Moscovei, potrivit Wall Street Journal

Scutul de la Deveselu
Scutul de la Deveselu
27 ianuarie 2022, 10:51

O idee care a fost prezentată Rusiei în propunere, potrivit oficialilor americani, ar permite inspecțiile bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România. Apărarea antirachetă este menită să contracareze rachetele iraniene care ar putea amenința Europa.

Moscova însă s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA, dar şi România şi Polonia, au respins-o în nenumărate rânduri.

Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au făcut publice, scrie WSJ.

Oficialii polonezi au declarat, potrivit aceleeaşi surse, că guvernul este deschis inspecțiilor în domeniul apărării antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

O altă idee care a fost prezentată în propunerile către Rusia este stabilirea de constrângeri asupra manevrelor și operațiunilor militare care ar putea fi considerate provocatoare. Acest lucru ar putea duce la discuții asupra modalităților de a evita incidentele care implică nave de război care intră și navighează în Marea Neagră, au spus oficialii americani, citaţi de WSJ. Marea Neagră a fost dominată de marina rusă de când Moscova a capturat și anexat Peninsula Crimeea și a încercat să restricționeze accesul la Marea Azov, care include coasta rusă și ucraineană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei, şi a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite