Rusia acuză Ucraina că a sabotat conducta de amoniac Togliatti-Odessa

Conducta de amoniac Togliatti-Odesa / captura video
Conducta de amoniac Togliatti-Odesa / captura video
7 iunie 2023, 16:17

„Un grup de sabotaj ucrainean a aruncat în aer conducta de amoniac Togliatti-Odessa”, conductă ce are o lungime de circa 2.400 de kilometri, susţine într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Acest „act terorist” a fost comis luni seară aproape de Masiutovka, un sat din regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei), regiune ocupată de trupele ruse la începutul invaziei lansate în februarie anul trecut şi recucerită apoi în mare parte de trupele ucrainene într-o ofensivă în toamnă.

Conducta de amoniac porneşte din oraşul rus Togliatti, situat pe malul fluviului Volga, şi se termină la Odesa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră, permiţând Rusiei să exporte anual peste 2,5 milioane de tone de amoniac – un compus esenţial în producţia de îngrăşăminte chimice – în special către ţările UE.

Transportul amoniacului prin această conductă a fost suspendat odată cu începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, notează Agerpres.

Repunerea în funcţiune a conductei, cerută de Moscova, face parte din negocierile sale cu Kievul, mediate de ONU şi de Turcia, asupra prelungirii acordului ce permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că va fi nevoie de 1-3 luni pentru repararea conductei avariate de explozie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite